Skład (na 10 porcji): - filet z łososia bez skóry 1500 g
- szpinak mrożony siekany 1500 g
- białko jaja kurzego 350 g
- borowiki mrożone 1000 g
- cebula szalotka 250 g
- płatki migdałowe 50 g
- masło 200 g
- świeży czosnek 50 g
- sos staropolski Nestlé 40 g
| - sos z grzybów leśnych Nestlé
- wino czerwone półwytrawne 750 ml
- skórka cytrynowa kandyzowana drobna 100 g
- cytryna 150 g
- gałka muszkatołowa
- sól morska
- pieprz czarny
- świeża bazylia i tymianek
- 2 arkusze papieru do pieczenia
|
Sposób przyrządzenia: Filet natrzeć solą i skórką cytrynową – odstawić. Upiec w 180 stopniach C.
Grzyby podsmażyć, dodać sosy grzybowy i z grzybów leśnych, dolać wino, wymieszać i zredukować do żądanej konsystencji. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Pokrojoną w drobną kostkę szalotkę zeszklić na maśle razem ze startym czosnkiem, dodać szpinak, podsmażyć. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, delikatnie połączyć ze szpinakiem. Upiec nieduże suflety w temp. 200 stopni C.
Gotowe elementy potrawy ułożyć na talerzu według uznania. Dekorować świeżą bazylią, cytryną i czerwonym pieprzem.
Więcej receptur w serwisie "Mistrz Poleca"
|