Składniki na 10 porcji:
- 2,20 kg surowego combra jagnięcego
- 200 g sosu pieczeniowego Nestlé
- 1 opakowanie ziarenek smaku
- 1 główka czosnku
- 200 g rodzynek
- 250 g masła
- 1,5 do 2 kg ziemniaków
- 1 litr śmietany 36%
- 100 g cukru
- 300 g świeżej papryki
|
- 0,5 kg cebuli czerwonej
- 300 g suszonych pomidorów
- sól
- pieprz
- 200 g parmezanu
- 0,5 litra oleju
- 0,5 kg świeżej piersi z kurczaka
- 10 krepiny
- 0,5 kg marchwi
- 0,5 kg brokuły
|
Sposób przyrządzenia:
Comber jagnięcy oczyścić z tłuszczu, wyporcjować i obsmażyć na maśle.
Pierś z kurczaka pokroić w kostkę i zmiksować w gładki mus dodając przyprawy ziarenka smaku,
jajka i pieprz. Następnie rozłożyć krepinę w kształcie kwadratu. Na krepinie ułożyć comber jagnięcy,
na comber położyć foie gras, dalej suszone pomidory pocięte w kostkę, na koniec mus drobiowy.
Zawinąć krepinę szczelnie, aby nic nie wypłynęło i piec w piekarniku w temperaturze 180°C przez ok. 10 minut.
Ziemniaki pokroić w cienkie, okrągłe plastry na mandolinie: rozsypać w garnku i zalać śmietaną 36%,
doprawiając solą i pieprzem. Włożyć do piekarnika nagrzanego w temp. 160°C na około 25 minut.
Marchewkę pokroić w kształcie plastrów lub beczułek, gotować aż zmięknie w osolonej i słodkiej wodzie;
brokuły rzucić na parę do pieca konwekcyjnego w temp. 110°C na około 10 minut. Paprykę pokroić i podsmażyć.
Przygotować sos pieczeniowy wg przepisu Nestlé. Czosnek podsmażyć razem z rodzynkami i wymieszać z sosem.
Podawać na ziemniakach gratine razem z warzywami, dekorując parmezanem.
Więcej receptur w serwisie "Mistrz Poleca"
|