Składniki:
- polędwiczka wieprzowa 800 g
- łosoś norweski 400 g
- suszone pomidory 10 g
- sambaolek
- tymianek
- liście szpinaku
- śmietana 36% 30 ml
- sok z cytryny
- kaszka kus-kus
- liście winogron
- koperek 1 pęczek
- krem szparagowy Nestlé
|
- papryka
- cukinia
- cebula
- bakłażan
- syrop ze świeżych szyszek 30 ml
- koniak martel
- wino czerwone
- masło 100 g
- czosnek
- jajko 1 szt.
- sól
- pieprz
|
Sposób przyrządzenia:
Oczyszczoną polędwiczkę nacinamy wzdłuż, tak żeby całość móc rozwinąć nie przecinając ścianek.
Polędwiczkę wieprzową przyprawiamy solą, świeżymi ziołami tymianku i rozmarynu, roztartym czosnkiem,
delikatnie przesmarowujemy sambalolkiem.
Polędwiczkę odkładamy na bok.
Mus: oczyszczony płat łososia kroimy na drobne kawałki i miksujemy.
Do musu siekamy koperek, dodajemy sok z cytryny, sól pieprz i śmietanę 30%,
posiekane pomidory suszone. Mus nakładamy na całej długości polędwiczki, na wierzchu układamy liść szpinaku.
Roladkę zwijamy i następnie zawijamy w folię aluminiową. Roladkę pieczemy w temp. około 160°C przez 10 minut.
Skrobia: zaparzamy kaszę kus-kus w wywarze z dodatkiem kremu szparagowego Nestlé,
dodajemy świeży tymianek, sól pieprz. Kaszę formujemy w małe ruloniki i zwijamy w liść winogron.
Następnie podgrzewamy w piecu na pieczeniu z parowaniem w temperaturze 130°C.
Warzywa: paprykę, cukinię, cebulę kroimy w drobną kostkę, zasmażamy na maśle.
Świeże pomidory bez skórki i pestek kroimy w kostkę i dodajemy do warzyw.
Rattatuie układamy w zgrillowany plaster bakłażana i zwijamy w rulonik.
Sos: czerwone wino wlewamy na rozgrzaną patelnię, następnie dodajemy koniak, sok z pomarańczy - odparowujemy.
Po częściowym zredukowaniu wlewamy syrop z świerkowych szyszek.
Sos zaciągamy zimnym masłem, przyprawiamy solą i pieprzem.
Więcej receptur w serwisie "Mistrz Poleca"
|