Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
03.05.2025
sobota
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Grill Kamado
expondo
Artykuły spożywcze
Pizzola
Debic
Cukiernia M&K
Barry Callebaut
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Mistrz poleca - Przepisy
Polędwiczka wieprzowa faszerowana musem z łososia norweskiego, rattatuie z fosie gras z sosem z czerwonego wina i syropu świerku leśnego




Składniki:

  • polędwiczka wieprzowa 800 g
  • łosoś norweski 400 g
  • suszone pomidory 10 g
  • sambaolek
  • tymianek
  • liście szpinaku
  • śmietana 36% 30 ml
  • sok z cytryny
  • kaszka kus-kus
  • liście winogron
  • koperek 1 pęczek
  • krem szparagowy Nestlé
  • papryka
  • cukinia
  • cebula
  • bakłażan
  • syrop ze świeżych szyszek 30 ml
  • koniak martel
  • wino czerwone
  • masło 100 g
  • czosnek
  • jajko 1 szt.
  • sól
  • pieprz


Sposób przyrządzenia:

Oczyszczoną polędwiczkę nacinamy wzdłuż, tak żeby całość móc rozwinąć nie przecinając ścianek. Polędwiczkę wieprzową przyprawiamy solą, świeżymi ziołami tymianku i rozmarynu, roztartym czosnkiem, delikatnie przesmarowujemy sambalolkiem.

Polędwiczkę odkładamy na bok.

Mus: oczyszczony płat łososia kroimy na drobne kawałki i miksujemy. Do musu siekamy koperek, dodajemy sok z cytryny, sól pieprz i śmietanę 30%, posiekane pomidory suszone. Mus nakładamy na całej długości polędwiczki, na wierzchu układamy liść szpinaku. Roladkę zwijamy i następnie zawijamy w folię aluminiową. Roladkę pieczemy w temp. około 160°C przez 10 minut.

Skrobia: zaparzamy kaszę kus-kus w wywarze z dodatkiem kremu szparagowego Nestlé, dodajemy świeży tymianek, sól pieprz. Kaszę formujemy w małe ruloniki i zwijamy w liść winogron. Następnie podgrzewamy w piecu na pieczeniu z parowaniem w temperaturze 130°C.

Warzywa: paprykę, cukinię, cebulę kroimy w drobną kostkę, zasmażamy na maśle. Świeże pomidory bez skórki i pestek kroimy w kostkę i dodajemy do warzyw. Rattatuie układamy w zgrillowany plaster bakłażana i zwijamy w rulonik.

Sos: czerwone wino wlewamy na rozgrzaną patelnię, następnie dodajemy koniak, sok z pomarańczy - odparowujemy. Po częściowym zredukowaniu wlewamy syrop z świerkowych szyszek. Sos zaciągamy zimnym masłem, przyprawiamy solą i pieprzem.

Więcej receptur w serwisie "Mistrz Poleca"

Przygotował: Krzysztof Bonk



 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robvita Robot - Coupe Rational LabelFresh Cukiernia M&K Debic Barry Callebaut iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000