Skład: - filet z łososia b/s 0,06 kg
- filet z soli b/s 0,06 kg
- ciasto filo kanaki 0,01 kg
- makaron sojowy 0,05 kg
- cukinia 0,04 kg
- fileciki z pomidora 0,01 kg
- cebula czerwona 1 szt.
- masło
- cytryna
| - mąka
- szafran
- sól
- pieprz biały
- śmietana 30%
- bulion consome – pasta
- świeża bazylia
- likier anyżowy
- białe wino
- szczypiorek
|
Sposób przyrządzenia: Łososia pokrojonego na cienki pasek zawijam w filet z soli wyłożony bazylią, doprawiony solą i pieprzem oraz skropiony cytryną. Całość zawijam w ciasto filo i obsmażam na maśle ze wszystkich stron. Następnie wkładam do pieca na 180 stopni C na ok. 10 min.
W między czasie gotuję makaron sojowy z szafranem. Cukinię kroję na cienkie paski i blanszuję.
Sos: podsmażam cebulę na oliwie i zalewam ją białym winem i likierem anyżowym, redukuję i zalewam bulionem consome, chwilę gotuję. Pod koniec dodaję świeżą bazylię i śmietanę. Miksuję i przecieram, zaciągam zasmażką.
Do makarony dodaję fileciki z pomidora i układam go na cukinii, wokół pokrojoną roladę, polewam sosem i dekoruję bazylią i szczypiorkiem.
Więcej receptur w serwisie "Mistrz Poleca"
|