Skład: - 4 kostki rosołu grzybowego Winiary
- 1 średnia główka kapusty włoskiej
- 50 dkg borowików
- 20 dkg żółtego sera
- 1 łyżka masła
| - mąka
- 1 duża cebula
- sól
- pieprz
- pietruszka
- sos pomidorowy
|
Sposób przyrządzenia: Przyrządzamy bulion grzybowy z 3 kostek według przepisu. Do bulionu wkładamy kapustę włoską obraną z zewnętrznych liści i gotujemy na małym ogniu aż liście zmiękną, po czym wyjmujemy z wody.
Grzyby kroimy na cieniutkie paseczki i podsmażamy na drobno posiekanej cebulce i łyżce masła. Z 1 kostki i szklanki wrzątku przygotowujemy bulion esencjonalny. Gdy cebulka się zeszkli dolewamy bulion i dusimy do momentu aż płyn się zredukuje. Po ostygnięciu dodajemy żółty ser utarty na łezkę, mieszamy doprawiając do smaku pieprzem.
Bierzemy po 2 lub 3 liście z zależności od wielkości, na pierwszy nakładamy podłużnie farsz po czym zawijamy liście. Układamy ciasno w naczyniu żaroodpornym, podlewamy odrobiną rosołu. Dusimy ok. 15 min.
Na bazie pozostałego bulionu sporządzamy sos pomidorowy (za świeżych pomidorów lub koncentratu). Układamy danie na talerzu polewając sosem i ozdabiając pietruszką.
Więcej receptur w serwisie "Mistrz Poleca"
|