Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
27.04.2025
niedziela
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Grill Kamado
expondo
Artykuły spożywcze
Pizzola
Cukiernia M&K
Debic
Barry Callebaut
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Mistrz poleca - Przepisy
Zeppeliny w sosie borowikowym




Skład:

  • kostka bulionu grzybowego WINIARY
  • 50 g suszonych borowików - najlepiej kapeluszy
  • 6 dużych mączystych ziemniaków albo 9 średnich
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • mąka pszenna do obtaczania
  • 200 g zmielonego mięsa indyczego z udźca
  • 1 cebula
  • jajko
  • majeranek (1,5 łyżki)
  • ½ namoczonej bułki
  • czosnek, sól, pieprz
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • śmietana 12%
  • świeży majeranek


Sposób przyrządzenia:

Namoczone przez noc grzyby przecedzić przez etaminę lub gazę, aby pozbyć się piasku. Ugotować do miękkości, po ostudzeniu pokroić w paseczki, wrzucić z powrotem do wywaru i dodać kostkę bulionu grzybowego WINIARY. Zagotować i odstawić.

Farsz mięsny sprawić dodając roztrzepane jajko, namoczoną w mleku bułkę, drobno posiekaną cebulę, wyciśnięty ząbek czosnku, sól i pieprz. Na konieć wkruszyć suchy majeranek i dodać posiekany świeży. Do farszu można dodać łyżkę siekanych grzybów. Farsz najlepiej przygotować wczesniej i trzymać w lodówce, będzie bardziej aromatyczny.

Połowę ziemniaków zetrzeć jak na placki, pozostałe pół ugotować, przestudzić, przepuścić przez praskę. Ziemniaki surowe i ugotowane połączyć, dodać łyżkę mąki ziemniaczanej. Ręce dobrze opruszyć mąką. Z masy ziemnaczanej formować podłużne zeppeliny, nadziewając je farszem mięsnym. Zeppeliny obficie obtoczyć w mące pszennej i smażyć na oleju aż się zrumienią.

Obsmażone zeppeliny przełożyć do rondla, zalać bulionem grzybowym wraz z grzybami do połowy ich wysokości, dodać liść laurowy i ziele angielskie i dusić na małym ogniu ok. 20 minut. Powstały sos zaciągnąć śmietaną z mąką. Zeppeliny przybrać świeżym majerankiem. Podawać z surówką ze świeżo kiszonej kapusty z żurawiną skropioną oliwą.

Więcej receptur w serwisie "Mistrz Poleca"

Przygotowała: Iwetta Paprocka



"Pochwała przepisu -zeppeliny w sosie"
(13.05.2006 - 23:29)  (smakosz)
"Gratulacje dla zwyciezczyni olimpiady smaku!"
(28.05.2006 - 20:28)  (B.Art)
"Gratulacje za I miejsce w finale Olimpiady Smaku 2..."
(29.05.2006 - 12:32)  (Obserwator)
"gratulacje z Ornety"
(05.06.2006 - 22:22)  (Justyna)
 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe LabelFresh Cukiernia M&K Debic Barry Callebaut iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000