Składniki na 2-3 osoby: - dwa filety z kurczaka około 300 g
- warzywa mieszane, np. papryka, brokuły, marchew, seler, por, pieczarki (może być mrożonka warzywna wieloskładnikowa)
- ryż 200 g
- świeża bazylia
- mąka
| - masło
- słodka śmietana
- olej
- kostka rosołowa WINIARY
- przyprawy: kurkuma, sól, czosnek mielony
|
Sposób przyrządzenia: Filet z kurczaka ugotować w małej ilości wody z kostka rosołową. Ryż ugotować w dużej ilości wody z kostka rosołową oraz kurkumą, odcedzić na sitku. Warzywa rozdrobnić (lub mrożonka), krótko przesmażyć na oleju tak, aby były chrupiące, dodać kostkę rosołową, czosnek, szczyptę soli, smażyć tuż przed podaniem, nie trzymać na patelni z tłuszczem.
Aksamitny sos bazyliowy: Masło rozpuścić w rondlu (nie rumienić), wsypać łyżeczkę mąki, dodać kostkę warzywną WINIARY, zamieszać rózgą, powoli wlewać słodką śmietanę ciągle mieszając. Gdy sos zgęstnieje zdjąć z gazu, dodać roztrzepane żółtka oraz drobno posiekaną bazylię (zostawić kilka listków do dekoracji), całość dokładnie wymieszać.
Podanie: Filety z kurczaka pokroić w plastry dość cienkie (kroić po skosie), ułożyć na talerzu tak, aby nachodziły na siebie. Obok ułożyć warzywa, ryż ubić w bulionówce, wyłożyć na talerz odwracając bulionówkę do góry nogami. Udekorować listkami bazylii, wszystko delikatnie, cienkimi stróżkami polać sosem w formie dekoracji, resztę sosu podać w sosjerce.
Danie to może być również wegetariańskie – zamiast kurczaka można podać grillowanie plastry cukinii lub bakłażana, a zamiast kostek rosołowych użyć kostek warzywnych WINIARY.
Więcej receptur w serwisie "Mistrz Poleca"
|