Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
03.05.2025
sobota
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Grill Kamado
expondo
Artykuły spożywcze
Pizzola
Cukiernia M&K
Debic
Barry Callebaut
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Mistrz poleca - Przepisy
Kurczak z warzywami z żółtym ryżem w aksamitnym sosie bazyliowym




Składniki na 2-3 osoby:

  • dwa filety z kurczaka około 300 g
  • warzywa mieszane, np. papryka, brokuły, marchew, seler, por, pieczarki (może być mrożonka warzywna wieloskładnikowa)
  • ryż 200 g
  • świeża bazylia
  • mąka
  • masło
  • słodka śmietana
  • olej
  • kostka rosołowa WINIARY
  • przyprawy: kurkuma, sól, czosnek mielony


Sposób przyrządzenia:

Filet z kurczaka ugotować w małej ilości wody z kostka rosołową. Ryż ugotować w dużej ilości wody z kostka rosołową oraz kurkumą, odcedzić na sitku. Warzywa rozdrobnić (lub mrożonka), krótko przesmażyć na oleju tak, aby były chrupiące, dodać kostkę rosołową, czosnek, szczyptę soli, smażyć tuż przed podaniem, nie trzymać na patelni z tłuszczem.

Aksamitny sos bazyliowy:

Masło rozpuścić w rondlu (nie rumienić), wsypać łyżeczkę mąki, dodać kostkę warzywną WINIARY, zamieszać rózgą, powoli wlewać słodką śmietanę ciągle mieszając. Gdy sos zgęstnieje zdjąć z gazu, dodać roztrzepane żółtka oraz drobno posiekaną bazylię (zostawić kilka listków do dekoracji), całość dokładnie wymieszać.

Podanie:

Filety z kurczaka pokroić w plastry dość cienkie (kroić po skosie), ułożyć na talerzu tak, aby nachodziły na siebie. Obok ułożyć warzywa, ryż ubić w bulionówce, wyłożyć na talerz odwracając bulionówkę do góry nogami. Udekorować listkami bazylii, wszystko delikatnie, cienkimi stróżkami polać sosem w formie dekoracji, resztę sosu podać w sosjerce.

Danie to może być również wegetariańskie – zamiast kurczaka można podać grillowanie plastry cukinii lub bakłażana, a zamiast kostek rosołowych użyć kostek warzywnych WINIARY.

Więcej receptur w serwisie "Mistrz Poleca"

Przygotowała: Iwona Ludka



 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robvita Robot - Coupe Rational LabelFresh Cukiernia M&K Debic Barry Callebaut iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Gastromix Heinz Polska Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000