Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
03.05.2025
sobota
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Grill Kamado
expondo
Artykuły spożywcze
Pizzola
Debic
Cukiernia M&K
Barry Callebaut
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Mistrz poleca - Przepisy
Łosoś z chutney’em imbirowo - pomarańczowym




Składniki (10 porcji):

  • wino białe wytrawne 250 ml
  • sok z pomarańczy 400 ml
  • filety z łososia 1500 g
  • pomarańcze duże 1000 g
  • papryka czerwona świeża 450 g
  • cebula czerwona świeża 300 g
  • imbir świeży 50 g
  • likier pomarańczowy Cointreau 100 ml
  • otarta skórka pomarańczy 80 g
  • sól
  • pieprz biały
  • ziarna sezamu
  • szparagi zielone świeże 1600 g
  • ziemniaki 1200 g
  • cytryna 150 g
  • jajka 3 szt.
  • sól morska
  • makaron spaghetti 100 g
  • delikt do ryb 20 g
  • oliwa z oliwek 100 ml
  • WINIARY Maggi przyprawa w płynie 200 ml
  • WINIARY Jarzynka do smaku
  • folia spożywcza ok. 1 m
  • frytura


Sposób przyrządzenia:

Przygotowanie marynaty do łososia:
Do miseczki wlewamy kolejno: 1 szklankę białego wytrawnego wina, 1 szklankę soku z pomarańczy, 7 łyżek przyprawy WINIARY i mieszamy ze sobą. Następnie przelewamy marynatę do szklanej brytfanny, wkładamy do niej 10 wyporcjowanych filetów z łososia po 150 g każdy. Naczynie przykrywam folią spożywczą i pozostawiamy na 2 do 4 godzin w lodówce.

Przygotowanie sosu imbirowo-pomarańczowego:
Pomarańcze myjemy, ścieramy zewnętrzną skórkę, przekładamy ją do miseczki. Skórka ta będzie potrzebna później.
Z pomarańczy przygotowujemy filety. Obieramy owoce ze skórki, następnie ostrym nożykiem wycinamy segmenty.
Cebule obieramy i kroimy w piórka. Paprykę wrzucamy na gorący tłuszcz (fryturę) a następnie schładzamy szokowo w wodzie z lodem. Obieramy je ze skórki, usuwamy z nich gniazda nasienne i kroimy w słupki. Imbir płuczemy, obieramy ze skórki, kroimy w julienne a następnie sikamy.
Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę z oliwek. Na niej podsmażamy cebulę, do zeszklenia, dodajemy paprykę pokrojoną w słupki i dalej przesmażamy około 23 minut. Następnie dodajemy 6 łyżek posiekanego imbiru, 4 łyżki otartej skórki z pomarańczy i doprawiamy do smaku (solą i pieprzem), przed podaniem potrawy, do sosu dodajemy wyfiletowane cząstki z 5 pomarańczy i 100 ml likieru pomarańczowego.

Przygotowanie szparagów i zapiekanki z ziemniaków:
Szparagi przycinamy do równej długości (około 10 cm), następnie je obieramy. Wrzucamy do osolonej wody z cukrem w celu zblanszowania.
Ziemniaki dokładnie myjemy, obieramy, następnie gotujmy około 15 minut. Po odcedzeniu dokładnie przeciskamy je przez praskę. Dodajemy całe jajka, doprawiamy do smaku i dobrze wyrabiamy.
Patelnie teflonową z tłuszczem nagrzewamy, stawiamy na niej 5 ausztycherów. Przekładamy do nich przygotowana masę ziemniaczaną i smażymy po około 3 minuty z obu stron. Ausztychery przekładamy na blachę i umieszczamy na 10 minut piecu w temp. 170 stopni C. Przed podaniem zapiekankę wyjmujemy z ausztychera i koimy krążki na dwie połowy.

Pieczenie ryby:
Piec konwekcyjno-parowy nagrzewamy do temp. 175 stopni C. Blachę obficie natłuszczamy oliwą z oliwek. Rybę nacieramy mieszanką przypraw. Łososia umieszczamy na blasze i pieczemy około 7 minut.
Gdy łosoś będzie upieczony, delikatnie zdejmujemy go z blachy i kładziemy jedną stroną na rozgrzany grill w celu uzyskania efektu grillowania.

Elementy dekoracyjne:
Ziarna sezamu wrzucamy na rozgrzana patelnię i prażymy aż do uzyskania złocistego koloru. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy makaron spaghetti i podsmażamy do uzyskania brązowego koloru.

Sposób podania:
Na środek talerza nakładamy 3 łyżki sosu imbirowo-pomarańczowego, na nim układamy porcję łososia. Cały talerz dekoracyjnie posypujemy uprażonymi ziarnami sezamu. Obok umieszczamy zapiekankę ziemniaków. Szparagi opieramy o rybę. W łososia wbijamy po 2 nitki makaronu.

Więcej receptur w serwisie "Mistrz Poleca"

Przygotował: Kamil Baryła



 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robvita Robot - Coupe Rational LabelFresh Cukiernia M&K Debic Barry Callebaut iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak CompArt International Naczynia Polska Baziółka Gros Frogut
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000