Skład (na 10 porcji): Mięso:- comber jagnięcy z/k 2000 g
Marynata:- oliwa z oliwek 400 ml
- czosnek 5 ząbków
- WINIARY Jarzynka do smaku
- gałązki tymianku
- rozmaryn świeży
- pieprz do smaku
Sos z czerwonego wina:- czerwone wino 500 ml
- cukier 100 g
- masło 30 g
- pieprz do smaku
- sól do smaku
Dodatek skrobiowy:- ziemniak małe 1100 g
- świeży czosnek 50 g
- WINIARY Rosół warzywny 30 g
- pieprz do smaku
- majeranek do smaku
| Chipsy ziemniaczane:- ziemniaki duże 600 g
- pieprz do smaku
- sól do smaku
- frytura
Dodatek witaminowy:- zielona fasolka szparagowa świeża 1000 g
- cebula 200 g
- masło 50 g
- sól do smaku
Kratka dekoracyjna:- mąka 300 g
- przegotowana woda do uzyskania odpowiedniej konsystencji ciasta
- sól do smaku
- przyprawy: papryka czerwona 2 g, curry 2 g, kolorowy pieprz 2 g, kurkuma 2 g
- papier do pieczenia 1 opakowanie
- · oliwa cytrynowa 100 ml
|
Sposób przyrządzenia:
Marynata: Dokonać obróbki wstępnej czosnku, a następnie posiekać. Posiekać rozmaryn, wymieszać dokładnie wszystkie składniki, doprawić do smaku jarzynką i pieprzem, dodać gałązki tymianku.
Mięso: Dokonać obróbki wstępnej, włożyć kotleciki do marynaty. Odstawić do lodówki na około 2-3 godziny, smażyć na elektrycznym grillu.
Sos z czerwonego wina: Wlać wino na patelnię, dodać cukier. Zredukować sos do odpowiedniej konsystencji, dodać przyprawy i masło. Zagotować sos i odstawić.
Ziemniaki smażone: Dokonać obróbki wstępnej ziemniaków, nadać im owalny kształt. Obgotować w wodzie z dodatkiem rosołu warzywnego 6-10 minut. Odparować ziemniaki, oprószyć pieprzem i majerankiem, smażyć na fryturze do zarumienia.
Chipsy ziemniaczane: Dokonać obróbki wstępnej ziemniaków, pokroić na mandolinie tak, aby uzyskać chips, oprószyć przyprawami. Smażyć na fryturze do zarumienienia.
Dodatek witaminowy: Dokonać obróbki wstępnej fasolki pokroić na kawałki o długości 3 cm. Wrzucić do wrzącej osolonej wody, gotować około 10-15 minut. Dokonać obróbki wstępnej cebuli, pokroić w drobną kostkę, zeszklić na maśle, wymieszać z fasolką.
Kratka dekoracyjna: Przesiać mąkę, dodać wodę i mieszać ciasto do momentu powstania nitki. Rozłożyć papier na blasze i uformować kratkę, piec w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni C przez około 5 min. Wyjąć z piekarnika i posypać kolorowymi przyprawami, włożyć kratkę ponownie do piekarnika i dopiec.
Sposób podania: Ułożyć ziemniaki, na nie pierwszy kotlecik jagnięcy kością do siebie. Na kotlecik położyć chipsa z ziemniaka, na chipsa położyć drugiego kotlecika kością do siebie, ułożyć fasolkę. Polać dekoracyjnie talerz sosem czerwonego wina, udekorować talerz oliwą cytrynową, ustawić kratkę z tyłu potrawy.
Więcej receptur w serwisie "Mistrz Poleca"
|