Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
03.05.2025
sobota
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Grill Kamado
expondo
Artykuły spożywcze
Pizzola
Debic
Cukiernia M&K
Barry Callebaut
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Mistrz poleca - Przepisy
Grillowane kotleciki z jagnięciny




Skład (na 10 porcji):

Mięso:
  • comber jagnięcy z/k 2000 g

Marynata:
  • oliwa z oliwek 400 ml
  • czosnek 5 ząbków
  • WINIARY Jarzynka do smaku
  • gałązki tymianku
  • rozmaryn świeży
  • pieprz do smaku

Sos z czerwonego wina:
  • czerwone wino 500 ml
  • cukier 100 g
  • masło 30 g
  • pieprz do smaku
  • sól do smaku

Dodatek skrobiowy:
  • ziemniak małe 1100 g
  • świeży czosnek 50 g
  • WINIARY Rosół warzywny 30 g
  • pieprz do smaku
  • majeranek do smaku
Chipsy ziemniaczane:
  • ziemniaki duże 600 g
  • pieprz do smaku
  • sól do smaku
  • frytura

Dodatek witaminowy:
  • zielona fasolka szparagowa świeża 1000 g
  • cebula 200 g
  • masło 50 g
  • sól do smaku

Kratka dekoracyjna:
  • mąka 300 g
  • przegotowana woda do uzyskania odpowiedniej konsystencji ciasta
  • sól do smaku
  • przyprawy: papryka czerwona 2 g, curry 2 g, kolorowy pieprz 2 g, kurkuma 2 g
  • papier do pieczenia 1 opakowanie
  • · oliwa cytrynowa 100 ml


Sposób przyrządzenia:
Marynata:

Dokonać obróbki wstępnej czosnku, a następnie posiekać. Posiekać rozmaryn, wymieszać dokładnie wszystkie składniki, doprawić do smaku jarzynką i pieprzem, dodać gałązki tymianku.

Mięso: Dokonać obróbki wstępnej, włożyć kotleciki do marynaty. Odstawić do lodówki na około 2-3 godziny, smażyć na elektrycznym grillu.

Sos z czerwonego wina: Wlać wino na patelnię, dodać cukier. Zredukować sos do odpowiedniej konsystencji, dodać przyprawy i masło. Zagotować sos i odstawić.

Ziemniaki smażone: Dokonać obróbki wstępnej ziemniaków, nadać im owalny kształt. Obgotować w wodzie z dodatkiem rosołu warzywnego 6-10 minut. Odparować ziemniaki, oprószyć pieprzem i majerankiem, smażyć na fryturze do zarumienia.

Chipsy ziemniaczane: Dokonać obróbki wstępnej ziemniaków, pokroić na mandolinie tak, aby uzyskać chips, oprószyć przyprawami. Smażyć na fryturze do zarumienienia.

Dodatek witaminowy: Dokonać obróbki wstępnej fasolki pokroić na kawałki o długości 3 cm. Wrzucić do wrzącej osolonej wody, gotować około 10-15 minut. Dokonać obróbki wstępnej cebuli, pokroić w drobną kostkę, zeszklić na maśle, wymieszać z fasolką.

Kratka dekoracyjna: Przesiać mąkę, dodać wodę i mieszać ciasto do momentu powstania nitki. Rozłożyć papier na blasze i uformować kratkę, piec w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni C przez około 5 min. Wyjąć z piekarnika i posypać kolorowymi przyprawami, włożyć kratkę ponownie do piekarnika i dopiec.

Sposób podania: Ułożyć ziemniaki, na nie pierwszy kotlecik jagnięcy kością do siebie. Na kotlecik położyć chipsa z ziemniaka, na chipsa położyć drugiego kotlecika kością do siebie, ułożyć fasolkę. Polać dekoracyjnie talerz sosem czerwonego wina, udekorować talerz oliwą cytrynową, ustawić kratkę z tyłu potrawy.

Więcej receptur w serwisie "Mistrz Poleca"

Przygotował: Dawid Twardowski



 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe LabelFresh Cukiernia M&K Debic Barry Callebaut iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000