Skład (na 10 porcji): - łosoś filet 1,2 kg
- foie gras 0,4 kg
- rozmaryn świeży 0,1 kg
- czosnek świeży 0,1 kg
- jajka 6 sztuk
- pesto Maggi 0,1 kg
- mąka pszenna 0,15 kg
- masło 0,15 kg
- papryka czerwona 0,3 kg
- papryka żółta 0,15 kg
- cukinia 0,3 kg
| - cebula bordowa 0,15 kg
- tymianek świeży 0,1 kg
- oliwki czarne 0,1 kg
- ziemniaki 1 kg
- bazylia świeża 0,1 kg
- krewetka surowa 16 x 20 0,24 kg
- parmezan 0,05 kg
- oliwa z oliwek 0,5 l
- salsa Texicana Maggi 0,2 kg
- rosół warzywny WINIARY 0,1 kg
|
Sposób przyrządzenia: Ziemniaki gotujemy z dodatkiem rosołu warzywnego, robimy z nich puree bazylikowe, do którego podajemy podsmażone krewetki na czosnku.
Następnie paprykę, cukinię, cebulę bordową kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na oliwie z oliwek i suszonych pomidorów z dodatkiem foie gras i świeżych ziół. Tak uszykowane warzywa zawijamy w ciasto filo i pieczemy w temperaturze 160 stopni przez 5 minut.
Filet z łososia faszerujemy musem z łososia z dodatkiem foie gras, suszonych pomidorów, rozmarynu i czosnku, a górna część łososia smarujemy Pesto. Łososia pieczemy przez 8 minut w temperaturze 160 stopni. Z mąki, masła i białek robimy ciasto maślane i wypiekamy z dodatkiem czarnych oliwek i parmezanu w temperaturze 200 stopni.
Gdy wszystkie składniki potrawy są już gotowe – układamy na talerzu jak na zdjęciu.
Więcej receptur w serwisie "Mistrz Poleca"
|