Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
03.05.2025
sobota
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Grill Kamado
expondo
Artykuły spożywcze
Pizzola
Cukiernia M&K
Debic
Barry Callebaut
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Mistrz poleca - Przepisy
Stek z łososia marynowany w trawie cytrynowej i limonce z dodatkiem pomarańczy, podawany z bakłażanem puree, puszystym musem pomidorowym oraz duetem z sosów – pietruszkowego i karmelizowanych pomarańczy z szafranem




Składniki na 10 porcji:

  • łosoś świeży 1,5 kg
  • cytryna limonka 0,3 kg
  • trawa cytrynowa 0,15 kg
  • pomarańcza 0,8 kg
  • przyprawa Magii 0,05 l
  • oliwa z oliwek 0,5 l
  • bakłażan świeży 1 kg
  • sezam ziarno 0,1 kg
  • czosnek 0,2 kg
  • pomidory czerwone 2 kg
  • jajka 5 szt.
  • cukier 0,2 kg
  • szafran 0,001 kg
  • wino białe 0,1 l
  • natka pietruszki 0,3 kg
  • sos pesto Maggi 0,1 l
  • jarzynka premium plus 0,1 kg
  • mąka pszenna 0,15 kg
  • masło 0,15 kg


Sposób przyrządzenia:

Łososia pokroić w steki o kształcie dzwonka, zamarynować w limonce, trawie cytrynowej, pomarańczach i Maggi.

Dojrzałe pomidory sparzyć, obrać ze skórki, wyciąć pestki. Miąższ zmiksować, doprawić solą i pieprzem, dodać jajka, włożyć do formy. Zawinąć dobrze w folię i parzyć w piecu.

Ciasto cygaretkowe: przegotowaną wodę połączyć z cukrem, dodać mąkę, wymieszać, dodać rozpuszczone masło, wymieszać. Uformować kształt żagla, piec w piecu.

Bakłażana upiec w piecu, miąższ wyjąć, zmiksować, doprawić czosnkiem i zmielonym sezamem, dodać oliwę, sól, pieprz do smaku. Sos z zielonej pietruszki: pietruszkę umyć, zmiksować z oliwą z oliwek, dodać Pesto Maggi, czosnek.

Sos pomarańczowy: Cukier skarmelizować, dodać pomarańcze i szafran, podlać białym winem i zagotować.

Łososia wyjąć z marynaty, piec w piecu lub grillować. Wydać razem z sosami i warzywami dekorując grillowanymi pomarańczami i lionką oraz „żaglem” z ciasta cygaretkowego.

Więcej receptur w serwisie "Mistrz Poleca"

Przygotował: Jacek Schliske



 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe LabelFresh Cukiernia M&K Debic Barry Callebaut iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000