Składniki na 10 porcji: - łosoś świeży 1,5 kg
- cytryna limonka 0,3 kg
- trawa cytrynowa 0,15 kg
- pomarańcza 0,8 kg
- przyprawa Magii 0,05 l
- oliwa z oliwek 0,5 l
- bakłażan świeży 1 kg
- sezam ziarno 0,1 kg
- czosnek 0,2 kg
- pomidory czerwone 2 kg
| - jajka 5 szt.
- cukier 0,2 kg
- szafran 0,001 kg
- wino białe 0,1 l
- natka pietruszki 0,3 kg
- sos pesto Maggi 0,1 l
- jarzynka premium plus 0,1 kg
- mąka pszenna 0,15 kg
- masło 0,15 kg
|
Sposób przyrządzenia: Łososia pokroić w steki o kształcie dzwonka, zamarynować w limonce, trawie cytrynowej, pomarańczach i Maggi.
Dojrzałe pomidory sparzyć, obrać ze skórki, wyciąć pestki. Miąższ zmiksować, doprawić solą i pieprzem, dodać jajka, włożyć do formy. Zawinąć dobrze w folię i parzyć w piecu.
Ciasto cygaretkowe: przegotowaną wodę połączyć z cukrem, dodać mąkę, wymieszać, dodać rozpuszczone masło, wymieszać. Uformować kształt żagla, piec w piecu.
Bakłażana upiec w piecu, miąższ wyjąć, zmiksować, doprawić czosnkiem i zmielonym sezamem, dodać oliwę, sól, pieprz do smaku.
Sos z zielonej pietruszki: pietruszkę umyć, zmiksować z oliwą z oliwek, dodać Pesto Maggi, czosnek.
Sos pomarańczowy: Cukier skarmelizować, dodać pomarańcze i szafran, podlać białym winem i zagotować.
Łososia wyjąć z marynaty, piec w piecu lub grillować. Wydać razem z sosami i warzywami dekorując grillowanymi pomarańczami i lionką oraz „żaglem” z ciasta cygaretkowego.
Więcej receptur w serwisie "Mistrz Poleca"
|