Składniki na 10 porcji: - comber jagnięcy z kostką niekrojony 3 kg
- bazylia 1 doniczka
- rozmaryn 1 doniczka
- czerwone wino półwytrawne 0,7 l
- miód naturalny nektarowy patoka 0,3 l
- czosnek 1 główka
- morela suszona 250 g
- śliwka suszona 250 g
- smalec 1 kostka
- masło 1 kostka
| - oliwa z oliwek extra vergin
- jarzynka premium plus WINIARY
- małe pieczarki 60 szt.
- gorzka czekolada Nestlé – 7 tabliczek
- płatki migdałowe 100 g
- rosół królewski drobiowo-wołowy WINIARY 6 kostek
- ziemniaki młode 2,5 kg
- papryka chilli świeża 2 szt.
- sól, pieprz
- mąka ziemniaczana 25 g
- cytryna 1 szt.
|
Sposób przyrządzenia: Mięso umyć, nafaszerować po jednej stronie śliwką po drugiej morelą wzdłuż mięśni. Rozgrzać na patelni masło, smalec i oliwę, podsmażyć comber, gdy się mocno zrumieni dolać wino i miód. Dusić 5 minut, dodać czosnek, listki bazylii i rozmarynu, przykryć szczelnie pokrywką i odstawić na 15-20 minut. Odlać połowę marynaty, piec mięso w piekarniku w temp. 200 stopni przez 25 minut. Upieczone mięso porcjować z kością.
Pieczarki ugotować w bulionie drobiowo-wołowym WINIARY, ostudzić. Rozpuścić czekoladę, podsmażyć migdały na maśle. Pieczarki zanurzyć w czekoladzie i posypać migdałami, wstawić do lodówki.
Ziemniaki ugotować, odlać, podsmażyć na oliwie z papryka chilli i pod koniec dodać bazylię.
Z połowy przecedzonej marynaty sporządzić sos, dolać wina i miodu, gotować aż wyparuje 1/3 wywaru, glazurować mąką ziemniaczaną.
Więcej receptur w serwisie "Mistrz Poleca"
|