Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
03.05.2025
sobota
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Grill Kamado
expondo
Artykuły spożywcze
Pizzola
Debic
Cukiernia M&K
Barry Callebaut
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Mistrz poleca - Przepisy
Comber jagnięcy z kostką faszerowany morelą i śliwką kalifornijską w sosie winno-miodowym z pieczarkami w czekoladzie i ziemniaczkami z papryka chilli i bazylią




Składniki na 10 porcji:

  • comber jagnięcy z kostką niekrojony 3 kg
  • bazylia 1 doniczka
  • rozmaryn 1 doniczka
  • czerwone wino półwytrawne 0,7 l
  • miód naturalny nektarowy patoka 0,3 l
  • czosnek 1 główka
  • morela suszona 250 g
  • śliwka suszona 250 g
  • smalec 1 kostka
  • masło 1 kostka
  • oliwa z oliwek extra vergin
  • jarzynka premium plus WINIARY
  • małe pieczarki 60 szt.
  • gorzka czekolada Nestlé – 7 tabliczek
  • płatki migdałowe 100 g
  • rosół królewski drobiowo-wołowy WINIARY 6 kostek
  • ziemniaki młode 2,5 kg
  • papryka chilli świeża 2 szt.
  • sól, pieprz
  • mąka ziemniaczana 25 g
  • cytryna 1 szt.


Sposób przyrządzenia:

Mięso umyć, nafaszerować po jednej stronie śliwką po drugiej morelą wzdłuż mięśni. Rozgrzać na patelni masło, smalec i oliwę, podsmażyć comber, gdy się mocno zrumieni dolać wino i miód. Dusić 5 minut, dodać czosnek, listki bazylii i rozmarynu, przykryć szczelnie pokrywką i odstawić na 15-20 minut. Odlać połowę marynaty, piec mięso w piekarniku w temp. 200 stopni przez 25 minut. Upieczone mięso porcjować z kością.

Pieczarki ugotować w bulionie drobiowo-wołowym WINIARY, ostudzić. Rozpuścić czekoladę, podsmażyć migdały na maśle. Pieczarki zanurzyć w czekoladzie i posypać migdałami, wstawić do lodówki.

Ziemniaki ugotować, odlać, podsmażyć na oliwie z papryka chilli i pod koniec dodać bazylię.

Z połowy przecedzonej marynaty sporządzić sos, dolać wina i miodu, gotować aż wyparuje 1/3 wywaru, glazurować mąką ziemniaczaną.

Więcej receptur w serwisie "Mistrz Poleca"

Przygotował: Sebastian Malinowski



 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe LabelFresh Cukiernia M&K Debic Barry Callebaut iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000