Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
03.05.2025
sobota
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Grill Kamado
expondo
Artykuły spożywcze
Pizzola
Debic
Cukiernia M&K
Barry Callebaut
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Mistrz poleca - Przepisy
Polędwica wołowa na pikantnej gruszce ze szparagami, w sosach z gorgonzoli i gorzkiej czekolady




Składniki na 1 porcję:

  • polędwica wołowa 4 x 200 g
  • gruszki twarde 4 szt.
  • białe wino wytrawne 400 ml
  • czerwone wino wytrawne 200 ml
  • przyprawy (cynamon, kardamon, anyż, goździki, imbir, chilli)
  • ocet balsamiczny
  • śliwka suszona 150 g
  • armaniak 50 g
  • gorgonzola 100 g
  • gorzka czekolada (70 %) 100 g

  • śmietana (30 %) 200 g
  • kasza gryczana 200 g
  • wiórki kokosowe 40 g
  • mleko kokosowe 200 ml
  • szalotka, czosnek
  • bulion warzywny 1 l
  • bulion grzybowy ½ l
  • szparagi białe 16 szt.
  • wanilia laska
  • sól, czarny pieprz, cukier, oliwa, olej sezamowy, masło


Sposób przyrządzenia:

Przyrządzam kaszę gryczaną w sposób podobny do klasycznego risotto, używając bulionu warzywnego i grzybowego, pod koniec gotowania dodając mleko kokosowe.

Obrane, pokrojone na pół, pozbawione gniazd nasiennych gruszki gotuję w czerwonym winie z cukrem i przyprawami, tak aby pozostały lekko twarde.

Gotuję wodę, lekko osoloną i posłodzoną z dodatkiem wanilii – blanszuję szparagi.

Gotuję suszone śliwki w bulionie warzywnym i czerwonym winie, z dodatkiem imbiru, cynamonu i cukru, pod koniec dolewam armaniak.

Przygotowuję sosy - pierwszy na bazie gorgonzoli, dugi z gorzkiej czekolady.

Smażę steki z polędwicy wołowej (lekko wysmażone) z dodatkiem oleju sezamowego.

Na talerzu w jednej linii układam piramidkę z kokosowej kaszy gryczanej z gorgonzolą na szczycie, następnie polędwicę na pikantnej gruszce oraz szparagi w kształcie krzyża, z ugotowanymi śliwkami między nimi.

Wzdłuż po bokach podaję sosy z sera i czekolady.

Więcej receptur w serwisie "Mistrz Poleca"

Przygotował: Jarosław Nowak



 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robvita Robot - Coupe Rational LabelFresh Cukiernia M&K Debic Barry Callebaut iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Gastromix Heinz Polska Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000