Składniki na 1 porcję: - 2 piersi kurczaka
- 3 cytryny
- cebula średniej wielkości
- 2 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek lub olej
- łyżka masła
- łyżka mąki
- szklanka bulionu z kurczaka z kostki WINIARY
- 20 czarnych oliwek
- pół łyżeczki imbiru mielonego
|
- szczypta szafranu lub pół łyżeczki kurkumy
- sól, biały pieprz
- ryż (2 torebki)
- 30 dkg selera bulwiastego
- 2 łyżki śmietanki 12 %
- 2 łyżeczki cukru pudru
- łyżka soku z cytryny
- natka pietruszki
|
Sposób przyrządzenia: Piersi kurczaka umyć, osuszyć, przekroić na pół. Każdą połówkę lekko rozbić tłuczkiem, posypać solą i pieprzem, obtoczyć w mące. W rondlu rozgrzać oliwę i masło, zrumienić na średnim ogniu mięso (po 3 minuty z każdej strony), wyjąć je, przełożyć na talerz.
Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Cytryny umyć i sparzyć, dwie pokroić na ćwiartki. Do rondla wlać oliwę, rozgrzać ,włożyć cebulę i czosnek, podsmażyć mieszając (2-3 minuty). Gdy cebula się zeszkli, włożyć z powrotem usmażone mięso, dodać bulion z kurczaka WINIARY, przyprawy oraz ćwiartki cytryny. Doprowadzić do wrzenia i gotować pod przykryciem na małym ogniu póki mięso nie będzie miękkie (ok. 20 minut). Po 10 min. Wrzucić do rondla oliwki. W tym czasie ugotować ryż i zrobić surówkę z selera.
Seler obrać, opłukać, zetrzeć na tarce (małe wiórki), skropić sokiem z cytryny, posypać cukrem pudrem, dodać śmietanę. Surówkę wymieszać, posypać posiekaną natką pietruszki.
Więcej receptur w serwisie "Mistrz Poleca"
|