Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
03.05.2025
sobota
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Grill Kamado
expondo
Artykuły spożywcze
Pizzola
Cukiernia M&K
Debic
Barry Callebaut
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Mistrz poleca - Przepisy
Filety z kurczaka duszone w sosie cytrynowym




Składniki na 1 porcję:

  • 2 piersi kurczaka
  • 3 cytryny
  • cebula średniej wielkości
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek lub olej
  • łyżka masła
  • łyżka mąki
  • szklanka bulionu z kurczaka z kostki WINIARY
  • 20 czarnych oliwek
  • pół łyżeczki imbiru mielonego

  • szczypta szafranu lub pół łyżeczki kurkumy
  • sól, biały pieprz
  • ryż (2 torebki)
  • 30 dkg selera bulwiastego
  • 2 łyżki śmietanki 12 %
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • łyżka soku z cytryny
  • natka pietruszki


Sposób przyrządzenia:

Piersi kurczaka umyć, osuszyć, przekroić na pół. Każdą połówkę lekko rozbić tłuczkiem, posypać solą i pieprzem, obtoczyć w mące. W rondlu rozgrzać oliwę i masło, zrumienić na średnim ogniu mięso (po 3 minuty z każdej strony), wyjąć je, przełożyć na talerz.

Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Cytryny umyć i sparzyć, dwie pokroić na ćwiartki. Do rondla wlać oliwę, rozgrzać ,włożyć cebulę i czosnek, podsmażyć mieszając (2-3 minuty). Gdy cebula się zeszkli, włożyć z powrotem usmażone mięso, dodać bulion z kurczaka WINIARY, przyprawy oraz ćwiartki cytryny. Doprowadzić do wrzenia i gotować pod przykryciem na małym ogniu póki mięso nie będzie miękkie (ok. 20 minut). Po 10 min. Wrzucić do rondla oliwki. W tym czasie ugotować ryż i zrobić surówkę z selera.

Seler obrać, opłukać, zetrzeć na tarce (małe wiórki), skropić sokiem z cytryny, posypać cukrem pudrem, dodać śmietanę. Surówkę wymieszać, posypać posiekaną natką pietruszki.

Więcej receptur w serwisie "Mistrz Poleca"

Przygotowała: Anna Ligorowska



 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe LabelFresh Cukiernia M&K Debic Barry Callebaut iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000