- 125 ml syropu klonowego
- 500 ml śmietanki 30% UHT
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 1/8 łyżeczki imbiru (świeży, tarty)
- sok z 1/4 cytryny
- dojrzałe owoce / truskawki itp.
Sposób przyrządzenia:
Syrop klonowy należy ogrzewać w garnku przez 5 min. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z 2 łyżkami śmietanki, a resztę zagrzać w osobnym garnku z imbirem. Przecedzić przez sito i dodać uprzednio gotowany syrop klonowy. Całość zagęścić mąka ziemniaczaną i lekko doprawić sokiem z cytryny - wystarczą 3-4 krople.
Po skończeniu, fondue należy przelać do naczynia oraz podpalić lampkę. Owoce najlepiej maczać przy pomocy długich widelczyków.
Więcej receptur w serwisie "Mistrz Poleca"
|