Składniki:
- 1 kg skrzydełek z kurczaka
- 125 ml syropu klonowego
- 2 ząbki czosnku (obrany)
- 2 łyżeczki octu winnego jabłkowego
- skórka z 1 jabłka pokrojona
- 1 łyżka musztardy
- 40 ml sosu sojowego jasnego
- 1 sztuka papryki ostrej chilli
- 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
Sposób przyrządzenia:
Wymieszać składniki w misce i zamarynować skrzydełka z kurczaka. Wstawić do lodówki na min. 4 godziny. Wyjąć z marynaty skrzydełka i piec w piecu (180°C) lub na ruszcie/grillu (powoli nie nad samym żarem) smarując co trochę marynatą.
UWAGA: Podobnie możemy postępować z żeberkami wieprzowymi. Polecam jednak dolać do marynaty 60 ml kanadyjskiej whisky.
Więcej receptur w serwisie "Mistrz Poleca"
|