Składniki:
Syrop klonowy:
- 250 ml syropu klonowego
- 60 g mąki pszennej
- zimna woda
- 125 ml śmietanki 30%
- 40 g migdałów siekanych
Ciasto kruche:
- 250 g mąki pszennej
- 200 g cukru pudru
- 115 g masła
- 1 jajko
- 1/4 sztuki wanilii
- skórka z 1/8 cytryny
- 1 szczypta soli
Sposób przyrządzenia:
Składniki ciasta mieszamy razem w misce do uzyskania gładkiej masy, wkładamy do lodówki na 2 godziny.
W tym czasie gotujemy syrop klonowy przez 5 min. Syrop zagęszczamy mąką wymieszaną z zimną wodą i wlewamy śmietankę. Zagotowujemy do kremowej konsystencji.
Z ciasta wypiekamy tartę korzystając z formy do tarty w temp. 174°C przez ok. 20 min lub do pięknego zrumienienia. Na tak przygotowane spód z ciasta wylewamy masę i posypujemy migdałami siekanymi.
Więcej receptur w serwisie "Mistrz Poleca" |