
Składniki: (na 1 porcję)
- Kozi ser 60 g
- Suszone pomidory 10 g
- Szafran 1 g
- Śmietana 36% 50 ml
- Mleko kokosowe 50 ml
- Białe wino wytrawne 20 ml
- Oliwa z oliwek 50 ml
- Świeże zioła
- Orzeszki pinii 10 g
- Młoda marchew z nacią 20 g
- Masło 10 g
|
Szparagi Oerlemans białe 2 szt.
Brukselka Oerlemans 1 szt.
Pomidor koktajlowy 1 szt.
Cukinia Oerlemans 60 g
Bakłażan Oerlemans 40 g
Imbir 5 g
Parmezan 20 g
Bułka tarta 20 g
Mąka 10 g
Jajko 1 szt. |
Sposób przyrządzenia:
Kozi ser panierujemy w panierce (jajko, mąka, parmezan, bułka tarta, czarny sezam). Kozi ser przekładamy cukinią dodając suszone pomidory, listki bazylii i imbir. Przebijamy to rozmarynem i pieczemy w piecu w 110 stopniach C.
Sos Pesto – zioła miksujemy z oliwą z oliwek, doprawiamy. Orzeszki piniowe prażymy. Młodą marchewką podsmażamy na maśle na zielonym pieprzem.
Białe szparagi dusimy na białym occie balsamicznym z brązowym cukrem. Brukselką gotujemy, całość układamy na talerzu.
Prezentowane danie zostało uznane za najlepsze podczas konkursu Kulinarna Gala Tur-Gastro-Hotel w Kołobrzegu "Wegetariańska uczta z Oerlemans", która odbyła się 7 lutego 2007 roku.
Adam Dmyterko i Grzegorz Nowicki, przygotowując tę potrawę 24 maja 2007 roku w Ustroniu podczas Ogólnopolskiego Finału "Wegetariańskiej Uczty z Oerlemans" okazali się najlepsi i zdobyli pierwsze miejsce. Zwycięstwo spowodowało ich automatyczną kwalifikację do Kulinarnego Pucharu Polski, który odbędzie się 19 września 2007 roku podczas targów Polagra-Food.
Przygotowali: Adam Dmyterko, Grzegorz Nowicki i Paweł Kaczyński, Restauracja Pergola, Kołobrzeg
Więcej receptur w serwisie "Mistrz Poleca"
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione. |