
Składniki: (na 1 porcję)
- Gruszka
- Cukinia
- Papryka świeża
- Pory
- Pomidor
- Imbir świeży
- Goździki
- Sól
- Cukier
|
Cytryna
Liść kapusty włoskiej
Szpinak zaprawiony śmietaną
Kuskus
Zioła
Makaron penne
Pomidorki suszone
Szparagi
Balsamiko
|
Sposób przyrządzenia:
Gruszkę gotujemy z cytryną, imbirem, goździkami, cukrem i odrobiną soli.
Warzywa kroimy w bardzo drobną kosteczkę, przesmażamy na maśle. Doprawiamy solą, świeżą bazylią i oregano.
Szpinak przekładamy na przemian z kuskusem i zawijamy w liść kapusty włoskiej. Makaron nadziewamy suszonymi pomidorkami.
Wydrążamy gruszkę i układamy na gołąbku z kuskus i szpinaku.
Makaron układamy w koło i polewamy balsamiko.
Prezentowane danie zostało uznane za najlepsze podczas konkursu Wegetariańska Uczta z Orlemans we Władysławowie.
Przygotowali: Damian Mazurowski i Piotr Krysiak, Restauracja Pod Łososiem, Gdańsk.
Wywiad z Damianem Mazurowskim "Kucharz nie może stać w miejscu"
Zobacz:"Wegetariańska uczta z Orlemans we Władysławowie"
Więcej receptur w serwisie "Mistrz Poleca"
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.
|