
Składniki (na 6 porcji):
- łosoś filet ze skórą 480 g
- szpinak świeży 250 g
- szczaw świeży 150 g
- ciasto filo 100 g
- jajka 2 szt
- pomidor suszony 60 g
- pomidor koktajlowy 30 g
- marchew młoda 200 g
- szparagi zielone baby 150 g
- krewetka surowa 16/20 120 g
|
bazylia świeża 100g
imbir korzeń 20 g
czosnek 30 g
fume rybne 700 ml
śmietana 30% 150 ml
cebula biała 70 g
masło 80 g
oliwa z oliwek 100 ml
sól, pieprz czarny
|
Sposób przyrządzenia:
Filet z łososia kroimy na sześć kwadratowych porcji. Z pozostałego łososia, suszonych pomidorów, bazylii i jajka przygotowujemy mus którym faszerujemy łososia. Z reszty musu gotujemy kluseczki w wywarze rybnym.
Szpinak smażymy z cebulą i imbirem a następnie zawijamy w filo i smażymy w głębokim tłuszczu. Pozostałą cześć cebuli podsmażamy ze szczawiem następnie podlewamy fume rybnym i śmietaną, chwilę gotujemy i miksujemy.
Krewetkę smażymy z czosnkiem, szparagami, pomidorami koktajlowymi i młodą marchewką na koniec podlewany fume rybnym i redukujemy. Łososia z musem pieczemy w temp 160 stopni przez 8 minut skórą do góry. Gdy wszystkie składniki dania mamy gotowe układamy potrawę na talerzu.
Na środku talerza układamy sałatę, a dookoła niej pokrojoną tortillę. Tak przygotowane danie można podać gościom.
Przygotował: Tomek Purol i Daniel Olas, Villa Hoff, Trzęsacz

Tomek Purol i Daniel Olas prezentują zwycięskie dania Kulinarnego Pucharu Polski 2007 - Poznań
Zobaczcie Państwo : |
|
|
Więcej receptur w serwisie "Mistrz Poleca"
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.
|