
Składniki :
- tortilla duża 1 op.
- ser philadelphia 300g
- krewetki koktajlowe parzone 500gr
(mogą być mrożone)
- cukinia średnia 1 szt.
- marchew 2 szt.
- bakłażan 1 szt.
- rucola 100 g
- karbowana czerwona 1 szt.
- |karbowana zielona 1 szt.
- roszponka 100 g
- endywia 1 szt. mała
- cykoria czerwona 1 szt.
|
marynata do krewetek:
oliwa z oliwek 50 ml.
cytryna świeża 1 szt.
sól 2 g
pieprz biały 2 g
natka pietruszki siekana 2 gałązki.
czosnek świeży siekany 2 ząbki
sos do sałatki:
oliwa z oliwek 100 ml.
cytryna świeża 2 szt.
musztarda dijone 1 szt.
sól 1 g
pieprz 1 g
ocet winny czerwony 20 ml.
pomidory suszone w zalewie 100 g
|
Sposób przyrządzenia:
W pierwszej kolejności musimy oczyścić i umyć warzywa, następnie je grillujemy i odstawiamy na bok do ostygnięcia. W międzyczasie marynujemy krewetki w oliwie z oliwek, cytrynie, soli, pieprzu, czosnku siekanym i natce. Odstawiamy (na ok. 15 minut).
Następnie robimy sos do sałatki z oliwy z oliwek, cytryny, musztardy dijon, dokładnie mieszamy dodajemy, sól, pieprz, ocet winny do smaku suszone pomidory krojone w paski. Ser philadelphia doprawiamy do smaku solą, pieprzem i siekaną natką, dokładnie mieszając. Następnie dokładnie płukamy wszystkie sałaty, osuszamy je i rwiemy do miski w małe kawałki.
Gdy wszystko mamy gotowe możemy zacząć przygotowanie dania. Rozkładamy tortille na płaskiej powierzchni, smarujemy ją serem philadelphia. Na ser wykładamy zamarynowane i odsączone krewetki, a na nie układamy grillowane warzywa. Całość musimy zwinąć w rulon, tak aby składniki nie wypadały.
Obcinamy końce i w zależności od tego jak chcemy ułożyć na talerzu, kroimy tortillę. Wybór sałat łączymy z sosem i mieszamy.
Na środku talerza układamy sałatę, a dookoła niej pokrojoną tortillę.
Przygotował: Jacek Babula, Hotel Hilton, Warszawa
Zobaczcie Państwo : |
|
|
|
Więcej receptur w serwisie "Mistrz Poleca"
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.
|