Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
27.04.2025
niedziela
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Grill Kamado
expondo
Artykuły spożywcze
Pizzola
Debic
Cukiernia M&K
Barry Callebaut
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Mistrz poleca - Przepisy
Polędwiczki cielęce faszerowane szpinakiem, podane na kurkowym sosie z gotowanymi warzywami i ziemniakami

Składniki:

  • polędwiczki wieprzowe w całości 4 szt.
  • szpinak świeży 500 g
  • sól 3 g
  • pieprz 3 g
  • czosnek świeży 2 ząbki
  • oliwa z oliwek 1 szkl.
  • bulion mięsny 1 szkl.
  • kostka rosołowa wołowa i drobiowa
    po 1 szt.
  • śmietana 30% 1 szt.
  • kurki mrożone 200 g
  • natka świeża 1 mały pęczek
  • brokuł 1 mały
  • kalafior 1 mały
  • marchew 1 szt.
  • seler naciowy 1 mały
  • cukinia 1 szt. średnia
  • masło extra 1 szt.
  • ziemniaki młode 500gr

  • Sposób przyrządzenia:

    Polędwiczki trzeba oczyścić z błony, pokroić na odpowiednią wielkość i odstawić. Obieramy ziemniaki i odstawiamy na bok w wodzie. Następnie musimy zblanszować umyty i oczyszczony, doprawiony do smaku szpinak z czosnkiem i odstawiamy go na bok aby odciekła woda, gdyż szpinak posiada jej sporo.

    Następnie w polędwiczce robimy otwór przez całą długość i faszerujemy szpinakiem, tak aby po pokrojeniu środek polędwiczki był zielony. Następnie polędwiczkę marynujemy w soli, pieprzu, oliwie i smażymy ze wszystkich stron na gorącym tłuszczu. Przekładamy do blaszki i wstawiamy do piekarnika na ok. 15 minut w temp. 180 st. Celsjusza.

    Kolejną czynnością będzie oczyszczenie i przygotowanie warzyw. Brokuł i kalafiora dzielimy na różyczki, marchew myjemy, obieramy i kroimy na ½, następnie pod skosem nadajemy jej pożądany kształt. Seler naciowy myjemy i obieramy z włókien, inaczej będzie twardy i łykowaty. Kroimy cukinię, myjemy i obcinamy końce, kroimy na ćwiartki, ścinamy miąższ i kroimy w rąby lub trójkąty.

    Następnie przygotowujemy sos: na oleju podsmażamy drobno posiekaną cebulkę i oczyszczone wcześniej kurki. Smażymy, aż cebulka nabierze złotego koloru. Zalewamy bulionem i odrobiną białego wina i redukujemy, aż odparuje. Zalewamy śmietaną i na wolnym ogniu pozwalamy jej odparować. Oczywiście doprawiamy solą i pieprzem. Kiedy sos będzie gotowy, dodajemy do niego siekaną natkę lub koperek.

    W tym czasie wstawiamy ziemniaczki i gotujemy, a następnie wstawiamy do gotowania warzywa. Przygotowane produkty układamy na talerzu. Na środku kładziemy warzywa gotowane i obtoczone w maśle, polewamy je dookoła sosem kurkowym. Na sosie kurkowym układamy pokrojone polędwiczki, a między polędwiczkami układamy gotowane ziemniaczki z masełkiem i koperkiem.


    Przygotował: Jacek Babula, Hotel Hilton, Warszawa


    Zobaczcie Państwo :

    Jacek Babula: Kuchnia - moja pasja...

    Tortilla z serem philadelphia

    Polędwiczki cielęce faszerowane...

    Wybór sałat z pomidorkami cherry

    Gruszki w czerwonym winie

    Owoce w biało-czarnej czekoladzie



    Więcej receptur w serwisie "Mistrz Poleca"

    Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.

     


    "Tylko te grzyby na zdjęciu..."
    (21.11.2008 - 20:43)  (tatatatinek)
    "Cóż..."
    (25.11.2008 - 23:17)  (Łukasz Szewczyk fruitcarving.p...)
     Wersja do druku         Poleć znajomym

    Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
    Zapoznaj się z regulaminem.


    KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe LabelFresh Cukiernia M&K Debic Barry Callebaut iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut
     O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
    Copyright by Gastrona.pl 2000