
Składniki:
- polędwiczki wieprzowe w całości 4 szt.
- szpinak świeży 500 g
- sól 3 g
- pieprz 3 g
- czosnek świeży 2 ząbki
- oliwa z oliwek 1 szkl.
- bulion mięsny 1 szkl.
- kostka rosołowa wołowa i drobiowa
po 1 szt.
- śmietana 30% 1 szt.
|
kurki mrożone 200 g
natka świeża 1 mały pęczek
brokuł 1 mały
kalafior 1 mały
marchew 1 szt.
seler naciowy 1 mały
cukinia 1 szt. średnia
masło extra 1 szt.
ziemniaki młode 500gr |
Sposób przyrządzenia:
Polędwiczki trzeba oczyścić z błony, pokroić na odpowiednią wielkość i odstawić. Obieramy ziemniaki i odstawiamy na bok w wodzie. Następnie musimy zblanszować umyty i oczyszczony, doprawiony do smaku szpinak z czosnkiem i odstawiamy go na bok aby odciekła woda, gdyż szpinak posiada jej sporo.
Następnie w polędwiczce robimy otwór przez całą długość i faszerujemy szpinakiem, tak aby po pokrojeniu środek polędwiczki był zielony. Następnie polędwiczkę marynujemy w soli, pieprzu, oliwie i smażymy ze wszystkich stron na gorącym tłuszczu. Przekładamy do blaszki i wstawiamy do piekarnika na ok. 15 minut w temp. 180 st. Celsjusza.
Kolejną czynnością będzie oczyszczenie i przygotowanie warzyw. Brokuł i kalafiora dzielimy na różyczki, marchew myjemy, obieramy i kroimy na ½, następnie pod skosem nadajemy jej pożądany kształt. Seler naciowy myjemy i obieramy z włókien, inaczej będzie twardy i łykowaty. Kroimy cukinię, myjemy i obcinamy końce, kroimy na ćwiartki, ścinamy miąższ i kroimy w rąby lub trójkąty.
Następnie przygotowujemy sos: na oleju podsmażamy drobno posiekaną cebulkę i oczyszczone wcześniej kurki. Smażymy, aż cebulka nabierze złotego koloru. Zalewamy bulionem i odrobiną białego wina i redukujemy, aż odparuje. Zalewamy śmietaną i na wolnym ogniu pozwalamy jej odparować. Oczywiście doprawiamy solą i pieprzem. Kiedy sos będzie gotowy, dodajemy do niego siekaną natkę lub koperek.
W tym czasie wstawiamy ziemniaczki i gotujemy, a następnie wstawiamy do gotowania warzywa. Przygotowane produkty układamy na talerzu. Na środku kładziemy warzywa gotowane i obtoczone w maśle, polewamy je dookoła sosem kurkowym. Na sosie kurkowym układamy pokrojone polędwiczki, a między polędwiczkami układamy gotowane ziemniaczki z masełkiem i koperkiem.
Przygotował: Jacek Babula, Hotel Hilton, Warszawa
Zobaczcie Państwo : |
|
|
|
Więcej receptur w serwisie "Mistrz Poleca"
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.
|