Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
27.04.2025
niedziela
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Grill Kamado
expondo
Artykuły spożywcze
Pizzola
Debic
Cukiernia M&K
Barry Callebaut
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Mistrz poleca - Przepisy
Wybór sałat z pomidorkami cherry (koktajlowymi) i avocado, podane z grzankami zapiekanymi kozim serem

Składniki:

  • sałata karbowana zielona 1 gł.
  • sałata karbowana czerwona 1 gł.
  • cykoria biała 1 szt.
  • szpinak liście 20 dag
  • kiełki rzodkiewki 100 g
  • sałata endywia 1 szt.
  • roszponka 100 g
  • rukola 100 g
  • pomidorki cherry 250 g
  • bagietka jasna długa 1 szt.
  • ser kozi miękki w kawałku 250 g
    (sainte maure de touraine a.o.c.)
  • awokado 2 szt.
Sos:
  • oliwa z oliwek 200 ml
  • sól 2 g
  • pieprz 2 g
  • czosnek 2 ząbki
  • cytryna świeża 2 szt.
  • bazylia świeża 3 gałązki
  • ocet winny biały 50 ml
  • cukier kryształ 5 g

  • Sposób przyrządzenia:

    Wszystkie sałaty musimy dokładnie opłukać, odsączyć z wody i porwać na kawałki. Wrzucić do miski, wymieszać. Następnie przygotować sos wlewając do naczynia oliwę z oliwek, dodać sól, pieprz, sok z cytryny, troszkę cukru, drobno siekany czosnek. Dokładnie wymieszać i doprawić.

    Dodajemy siekaną w paseczki bazylię i delikatnie mieszamy. Awokado dzielimy na pół a następnie obieramy i wrzucamy do wody z cytryną (tak przygotowane awokado nie ciemnieje).

    Z bagietki kroimy grzanki pod skosem o grubości 1 cm. Kładziemy na nie roladę z koziego sera. Zapiekamy w piekarniku w temp. 180 stopni Celsjusza do momentu zrumienienia.

    Łączymy wybór sałat z sosem, kiełkami, awokado pokrojonym w dużą kostkę. Mieszamy i wykładamy porcje sałaty na talerz polewając z wierzchu odrobiną dressingu. Gorące tosty układamy na sałacie i podajemy gościom.


    Przygotował: Jacek Babula, Hotel Hilton, Warszawa


    Zobaczcie Państwo :

    Jacek Babula: Kuchnia - moja pasja...

    Tortilla z serem philadelphia

    Polędwiczki cielęce faszerowane...

    Wybór sałat z pomidorkami cherry

    Gruszki w czerwonym winie

    Owoce w biało-czarnej czekoladzie



    Więcej receptur w serwisie "Mistrz Poleca"

    Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.

     


     Wersja do druku         Poleć znajomym

    Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
    Zapoznaj się z regulaminem.


    KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe LabelFresh Cukiernia M&K Debic Barry Callebaut iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut
     O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
    Copyright by Gastrona.pl 2000