
Składniki:
- czerwone wino 700 ml
- gruszki twarde, słodkie 6 szt.
- cynamon w lasce
(jeśli nie ma może być sypany) 1 szt. |
cukier kryształ 2 szkl.
pomarańcza1 szt.
cytryna 1 szt.
mięta świeża 2 gałązki |
Sposób przyrządzenia:
Do garnka wlewamy wino z cukrem, cynamonem i skórką z pomarańczy oraz cytryny. Obieramy gruszki ze skór i wyjmujemy gniazda nasienne, starając się nie przepołowić gruszek.
Gotujemy gruszki na wolnym ogniu, żeby nam się nie rozpadły do momentu aż będą miękkie. Wyjmujemy gruszki, a sos gotujemy dalej aż nam zgęstnieje.
Gruszki podajemy polane gorącym sosem i dekorujemy świeżą miętą oraz kandyzowanymi skórkami pomarańczy i cytryny. Zamiast gruszek możemy w ten sposób przyrządzić świeże figi.
Przygotował: Jacek Babula, Hotel Hilton, Warszawa
Zobaczcie Państwo : |
|
|
|
Więcej receptur w serwisie "Mistrz Poleca"
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.
|