Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
05.05.2025
poniedziałek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Grill Kamado
expondo
Artykuły spożywcze
Pizzola
Debic
Cukiernia M&K
Barry Callebaut
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Mistrz poleca - Przepisy
Polędwiczka wieprzowa pod ziołową skorupką podana z warzywami duszonymi w kaczym tłuszczu, kurkami, czerwoną kapustą, kluską z kaszy manny i szalotkami

Składniki (na 4 porcje):

  • 4 średnie polędwiczki wieprzowe
  • 100 g masła
  • 200 g czerwonej kapusty
  • 100 g kurek
  • 6 szalotek
  • warzywa Oerlemans 100g
  • seler naciowy 20 g
  • tłuszcz z kaczki

  • Kluska z kaszy manny:
  • kasza manna 4 łyżki
  • 1 łyżka masła
  • 1 jajo
  • miód
  • białe wino
  • boczek 30 g
  • sok jabłkowy 50 ml
  • rozmaryn
  • śmietana 36%
  • tymianek
  • goździki
  • cynamon
  • dwie cebule
  • bułka tarta

  • Sposób przyrządzenia:

    Polędwiczki wieprzowe bejcujemy kilka godzin wcześniej, aby skruszały i przeszły przyprawami. Sporządzamy dodatki, czerwoną kapustę szatkujemy, podsmażamy cebulę, przysmażamy na niej kapustę, podlewamy bulionem. Gdy jest już miękka - zakwaszamy octem, aby odzyskała kolor. Przyprawiamy do smaku cukrem, solą, cynamonem i goździkami, aby uzyskać smak słodko-kwaśny z posmakiem cynamonu i goździków.

    Sporządzamy warzywa, samo ich wykonanie nie jest pracochłonne, trzeba mieć tylko wcześniej zrobiony kaczy smalec. Proponuję wykroić z kaczki jej najtłustsze części, dodać cebulę, czosnek i przyprawić solą i pieprzem. W czasie wytapiania należy dodać kilka gałązek rozmarynu i tymianku. Od tego jak przyprawimy smalec będzie zależał smak naszych warzyw.

    Gdy uzyskamy czysty smalec wkładamy do niego warzywa tak, aby były zakryte tłuszczem i dusimy. W międzyczasie przygotowujemy kurki. Ponieważ nasze danie jest wieloskładnikowe, wszystkie dodatki staramy się robić niemal równocześnie. Kurki parzymy we wrzątku, następnie odciskamy wodę, aby wyeliminować gorycz, jeśli zajdzie taka potrzeba czynności te powtarzamy.

    Smażymy boczek pokrojony wcześniej w julieny z cebulą, dodajemy kurki. Proponuję odbiec od tradycyjnego przyprawiania przysmażanych kurek: podlewamy sokiem z jabłek, redukujemy tak, aby na powierzchni patelni pojawił się karmel, podlewamy jeszcze odrobinę znów redukujemy, dodajemy śmietanę. W efekcie końcowym nasze kurki powinny być w gęstym karmelowym sosie przypominającym toffi, lecz rzadszym w konsystencji.

    Szalotki smażymy na oleju, a gdy się zarumienią dodajemy miód, lekko go karmelizujemy, podlewamy białym winem, redukujemy. Pod koniec, gdy szalotki są miękkie, można dodać kilka kropel octu balsamicznego, aby sos był ciemniejszy.

    Kluskę z kaszy manny wykonuje się w sposób zbliżony do ciasta ptysiowego. Zagotowujemy mleko z kaszą manną, odstawiamy z ognia, wlewamy rozpuszczone masło, a gdy nieco ostygnie wbijamy jajo i intensywnie mieszamy. Przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wykładamy do małych foremek, pieczemy w temperaturze 190º C przez ok. 10 minut.

    Główny składnik dania, polędwiczkę wieprzową obsmażamy po obu stronach, ściągamy z ognia i przygotowujemy ziołową skorupkę. Siekamy drobno zioła, tymianek i rozmaryn oraz rozgniatamy z masłem i przyprawiamy czosnkiem. Dodajemy bułkę tartą. Formujemy wałki, rozpłaszczamy na desce, przykrywamy wzdłuż każdą polędwiczkę. Pieczemy w piecu w temp 160º C przez ok. 8 minut, w zależności od grubości polędwiczek. Efekt końcowy będzie taki, że masło wytopi się, zaś na powierzchni polędwiczek pozostanie chrupiąca skorupka z ziół i bułki tartej. Serwujemy z wcześniej przygotowanymi dodatkami.


    Przygotowali: Rafał Białek i Przemysław Bogucki, Art Hotel Wrocław





    Prezentowane danie Rafał Białek i Przemysław Bogucki przyrządzili podczas Kulinarnej Gali Tur-Gastro-Hotel – Wrocław 2007. Jego przygotowanie zapewniło im zwycięstwo w konkursie.








    Zobaczcie Państwo :

    Kulinarna Gala Tur-Gastro-Hotel

    Paszteciki z ciasta półfrancuskiego

    Polędwiczki Tandoori z warzywami


    Polędwiczka wieprzowa pod ziołową skorupką

    Rosół z orzechami nerkowca i świeżą kolendrą z płatkami polędwiczek



    Więcej receptur w serwisie "Mistrz Poleca"

    Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.

     


     Wersja do druku         Poleć znajomym

    Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
    Zapoznaj się z regulaminem.


    KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe LabelFresh Cukiernia M&K Debic Barry Callebaut iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak CompArt International Naczynia Polska Baziółka Gros Frogut
     O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
    Copyright by Gastrona.pl 2000