Składniki (na jedną porcję):
- 100-120 g łosoś norweski
- 50-60 g sandacz
- 50 g fasolka szparagowa
- 1/2 małego bakłażana lub cukinii
- 50 ml śmietana 36%
- 1 cytryna
- 1 średnia cebulka
- wódka anyżowa
- 50 ml olej ryżowy
- 15 ml sos sojowy
|
20-30 ml sos słodko-kwaśny
10-15 g pasta wasabi
kiełki lucerny bądź inne
sezam
2 ząbki czosnku
pałeczka trawy cytrynowej
płat ciasta francuskiego
sól morska
cukier trzcinowy
pieprz cytrynowy
oliwa ex. ver. |
Z oleju, posiekanego czosnku, sosu sojowego, soku z połowy cytryny i trawy cytrynowej sporządzić marynatę. Ryby pozbawić skóry, uformować elementy (kostka 6/6) i skąpać w marynacie.
Sos: pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę zeszklić na oliwie, dodać startą skórkę oraz sok z połowy cytryny, wsypać cukier, lekko skarmelizować, podlać alkoholem.
Po odparowaniu dodać pastę wasabi, wlać śmietanę, doprawić do smaku, zredukować. Sandacza zapakować w ciasto francuskie, ułożyć razem z łososiem na wysmarowanej oliwą blaszce.
Piec w temp. 210° C przez około 10 min.
Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy wrzucić fasolkę oraz pociętego w słupki bakłażana, dodać sos słodko-kwaśny zdjąć z ognia po 2 min. Rybę ułożyć na warzywach, polać sosem, udekorować kiełkami i sezamem.
Przygotował: Jacek Maksymowicz – Restauracja Willa Nowa, Ciechocinek
Więcej receptur w serwisie "Mistrz Poleca"
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.
|