Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
19.04.2024
piątek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Debic
Cukiernia M&K
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Mistrz poleca - Przepisy
Carpaccio z melona w towarzystwie zabaglione z orzechami z sosem miodowo-pomarańczowym

Składniki: (na 10 porcji)

  • Melon miodowy 400 g
  • Melon kantalupski 400 g
  • Mięta (liście) 10 szt.


  • sos:
  • Miód 70 ml
  • Sok z pomarańczy 250 ml
  • Sok z cytryny 100 ml


Zabaglione:
  • Żółtko 2 szt.
  • Jajo 1/2 szt.
  • Cukier puder 60 g
  • Wino Marsala 40 ml
  • Orzechy włoskie 20 g

  • Sposób przyrządzenia:

    Wymieszać składniki sosu. Gotować do uzyskania odpowiedniej konsystencji i mocno schłodzić. Żółtka z jajkiem i cukrem pudrem ubić na pianę. Następnie ubijać na parze stopniowo dolewając wina do uzyskania jednolitej masy. Ściągnąć masę z pary i mieszać do wystudzenia.

    Wyporcjować do kieliszków i posypać posiekanymi orzechami. Melony obrać, wydrążyć pestki i pokroić w cienkie plasterki. Na talerzu poukładać na przemian plasterki melonów, polać sosem, udekorować miętą, obok położyć kieliszek z kremem.


    Przygotowali: Janusz Zabagło i Grzegorz Bucki - Restauracja Loża - Klub Aktora, Kraków





    Prezentowane danie przyrządzili Janusz Zabagło i Grzegorz Bucki podczas VIII Konkursu Włoskiej Sztuki Kulinarnej Arte Culinaria Italiana. Przygotowane danie zapewniło im zwycięstwo.








    Zobaczcie Państwo :

    Carpaccio z melona w towarzystwie zabaglione z orzechami z sosem miodowo-pomarańczowym


    Mezze penne tricolore z krewetkami, szpinakiem i pomidorami suszonymi w szynce parmeńskiej



    Więcej receptur w serwisie "Mistrz Poleca"

    Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.

     


     Wersja do druku         Poleďż˝ znajomym

    Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
    Zapoznaj się z regulaminem.


    KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robvita Robot - Coupe Rational LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Gastromix Heinz Polska Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
     O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
    Copyright by Gastrona.pl 2000