Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
18.04.2024
czwartek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Rational
Robot - Coupe
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Cukiernia M&K
Debic
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Mistrz poleca - Przepisy
Mezze penne tricolore z krewetkami, szpinakiem i pomidorami suszonymi w szynce parmeńskiej

Składniki: (na 10 porcji)

  • Mezze penne tricolore 300 g
  • Szpinak mrożony w liściach 100 g
  • Krewetki 31/40 (ogony) 100 g
  • Pomidory suszone 100 g
  • Czosnek 30 g
  • Wino białe 200 ml
  • Oliwa z oliwek 50 ml
  • Szynka parmeńska 250 g
  • Parmezan 70 g
  • Bazylia (pęczek) 1/2 szt.
  • Szczypiorek 10 szt.


  • Rukola z orzechami:
  • Oliwa z oliwek 50 ml
  • Orzechy włoskie 100g
  • Rukola 200 g
  • Cukier 20 g


Sos:
  • Ocet balsamiczny 500 ml
  • Miód 100 ml
  • Czosnek 50 g


  • Dekoracja:
  • Krewetki 31/40 (cała) 10 szt.
  • Oliwa z oliwek 50 ml
  • Cytryna 1/2 szt.
  • Wino białe 200 ml
  • Bazylia (liście) 10 szt.

  • Sposób przyrządzenia:

    Makaron ugotować w osolonej wodzie i odcedzić. Na oliwie z oliwek podsmażyć pokrojone krewetki, dodać posiekany czosnek, szpinak, pomidory suszone i chwilę podsmażyć. Zalać winem i odparować.

    Wrzucić ugotowany makaron, posiekaną bazylię i parmezan. Doprawić solą i pieprzem. Całość podzielić na 10 części, owinąć szynką parmeńską i związać sparzonym szczypiorkiem. Zapiekać 10 minut w temperaturze 180ºC.

    Na oliwie z oliwek podsmażyć posiekane orzechy włoskie. Dodać cukier i rukolę i chwilę podsmażyć.

    Ocet balsamiczny zmieszać z miodem i posiekanym czosnkiem. Gotować do uzyskania konsystencji sosu i przecedzić. Na oliwie z oliwek podsmażyć obrane krewetki. Dodać wyciśnięty sok wraz z cytryną, wino białe i odparować. Na talerz wylać sos, na środku ułożyć smażoną rukolę, a na niej zapieczony makaron. Udekorować krewetką i liściem bazylii.


    Przygotowali: Janusz Zabagło i Grzegorz Bucki - Restauracja Loża - Klub Aktora, Kraków





    Prezentowane danie przyrządzili Janusz Zabagło i Grzegorz Bucki podczas VIII Konkursu Włoskiej Sztuki Kulinarnej Arte Culinaria Italiana. Przygotowane danie zapewniło im zwycięstwo.








    Zobaczcie Państwo :

    Carpaccio z melona w towarzystwie zabaglione z orzechami z sosem miodowo-pomarańczowym


    Mezze penne tricolore z krewetkami, szpinakiem i pomidorami suszonymi w szynce parmeńskiej



    Wasa Barilla Poland
    ul. Poleczki 23
    02-822 Warszawa

    tel.: (022) 335 21 50
    fax.: (022) 335 21 51
    info@wasa-barilla.pl

    www.wasa.pl



    Więcej receptur w serwisie "Mistrz Poleca"

    Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.

     


     Wersja do druku         Poleďż˝ znajomym

    Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
    Zapoznaj się z regulaminem.


    KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe LabelFresh Debic Cukiernia M&K iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
     O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
    Copyright by Gastrona.pl 2000