Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
25.04.2024
czwartek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Debic
Cukiernia M&K
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Mistrz poleca - Przepisy
Włoska fantazja

Składniki: (na 10 porcji)

  • Ciasto francuskie 250 g
  • Ser mascarpone 250 g
  • Śmietana 36 % 480 g
  • Cukier puder 100 g
  • Czekolada gorzka 150 g
  • Truskawka 150 g
  • Jajka 3 szt.
  • Twarożek 500 g
  • Mleko 150 g
  • Cukier 140 g
  • Jabłka 400 g
  • Mąka 250 g
  • Cynamon 10 g
  • Masło 30 g
  • Lody waniliowe
  • Migdały (płatki) 30 g
  • Adwokat 20 g
  • Biszkopt 20 g

  • Sposób przyrządzenia:

    Ciasto francuskie wałkujemy do grubości około 2 mm. Posypujemy cukrem pudrem i pieczemy w piecu w temp. 200° C przez około 10 min. Po upieczeniu wykrawamy krążki. Mascarpone i 250 g śmietany ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy startą czekoladę i świeże truskawki. Formujemy wykrojnikiem małe placki, przekładając ciasto z masą mascarpone.

    Jajka, twaróg, śmietanę 150 g, mleko i cukier 70 g wymieszać. Jabłka umyć, usunąć gniazda i podzielić na cząstki. Z mąki, jajka i mleka przygotować ciasto i usmażyć na patelni jak naleśniki. Masę serową i jabłka przekładać kolejno tak, aby na górze była masa serowa, posypać cukrem i cynamonem, zetrzeć masło, piec w temp. 160º C przez 45 min.

    Z cukru 30 g i migdałów sporządzić karmel, schłodzić, posiekać. Adwokat rozpuścić z cukrem 10 g dodać do migdałów, wymieszać z lodami, ubitą śmietaną, zamrozić. Formować małe kuleczki 3 szt. na porcję, układać na krążku biszkopta. Przyozdobić włosami karmelu.


    Przygotowali: Wojciech Wojtas i Paweł Wiśniewski - Trzy Podkowy, Biskupiec





    Prezentowany deser przyrządzili Wojciech Wojtas i Paweł Wiśniewski podczas VIII Konkursu Włoskiej Sztuki Kulinarnej Arte Culinaria Italiana. Danie zapewniło im II miejsce.








    Zobaczcie Państwo :

    Włoska fantazja


    Tymbalik ze spaghetti z dynią



    Więcej receptur w serwisie "Mistrz Poleca"

    Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.

     


    "gratulacje"
    (14.10.2008 - 19:03)  (arkadiusz iwanek)
     Wersja do druku         Poleďż˝ znajomym

    Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
    Zapoznaj się z regulaminem.


    KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robot - Coupe Rational Robvita LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Gastromix Heinz Polska Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
     O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
    Copyright by Gastrona.pl 2000