
Składniki: (na 10 porcji)
- Ciasto francuskie 250 g
- Ser mascarpone 250 g
- Śmietana 36 % 480 g
- Cukier puder 100 g
- Czekolada gorzka 150 g
- Truskawka 150 g
- Jajka 3 szt.
- Twarożek 500 g
- Mleko 150 g
|
Cukier 140 g
Jabłka 400 g
Mąka 250 g
Cynamon 10 g
Masło 30 g
Lody waniliowe
Migdały (płatki) 30 g
Adwokat 20 g
Biszkopt 20 g
|
Sposób przyrządzenia:
Ciasto francuskie wałkujemy do grubości około 2 mm. Posypujemy cukrem pudrem i pieczemy w piecu w temp. 200° C przez około 10 min. Po upieczeniu wykrawamy krążki. Mascarpone i 250 g śmietany ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy startą czekoladę i świeże truskawki. Formujemy wykrojnikiem małe placki, przekładając ciasto z masą mascarpone.
Jajka, twaróg, śmietanę 150 g, mleko i cukier 70 g wymieszać. Jabłka umyć, usunąć gniazda i podzielić na cząstki. Z mąki, jajka i mleka przygotować ciasto i usmażyć na patelni jak naleśniki. Masę serową i jabłka przekładać kolejno tak, aby na górze była masa serowa, posypać cukrem
i cynamonem, zetrzeć masło, piec w temp. 160º C przez 45 min.
Z cukru 30 g i migdałów sporządzić karmel, schłodzić, posiekać. Adwokat rozpuścić z cukrem 10 g dodać do migdałów, wymieszać z lodami, ubitą śmietaną, zamrozić. Formować małe kuleczki 3 szt. na porcję, układać na krążku biszkopta. Przyozdobić włosami karmelu.
Przygotowali: Wojciech Wojtas i Paweł Wiśniewski - Trzy Podkowy, Biskupiec

Prezentowany deser przyrządzili Wojciech Wojtas i Paweł Wiśniewski podczas VIII Konkursu Włoskiej Sztuki Kulinarnej Arte Culinaria Italiana. Danie zapewniło im II miejsce.
Zobaczcie Państwo :
|
|
|
Więcej receptur w serwisie "Mistrz Poleca"
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.
|