W dużym garnku doprowadzamy do wrzenia wodę, solimy i gotujemy spaghetti. W międzyczasie kroimy boczek w cienkie paski, cebulę w piórka i podsmażamy na rozgrzanej na patelni oliwie. Pod koniec smażenia dodajemy drobno posiekany ząbek czosnku.
Na drugiej rozgrzanej patelni, na oliwie przesmażamy dynię pokrojoną w kostkę i dodajemy ją do usmażonego wcześniej boczku i cebuli. Dodajemy czarne oliwki, świeżą bazylię i doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem.
Całość mieszamy drewnianą łyżką z ugotowanym al dente makaronem i startym parmezanem. Nakładamy do wysmarowanych masłem i wysypanych bułką tartą foremek.
Zapiekamy w piecu rozgrzanym do temp.180º C przez 10 min.
Potrawę serwujemy na gorąco.
Przygotowali: Wojciech Wojtas i Paweł Wiśniewski - Trzy Podkowy, Biskupiec
Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl Zapoznaj się z regulaminem.