
Składniki: (na 10 porcji)
- Jajka 5 szt.
- Grand Marnier 20 ml
- Cukier 50 g
- Mascarpone 100 g
- Wino białe 100 ml
|
Bazylia
Masło
Miód 40 ml
Parmezan 20 g
|
Sposób przyrządzenia:
Ubijamy białka, żółtka ucieramy z cukrem i Grand Marnier, filiżanki na suflet smarujemy masłem i obsypujemy cukrem. Na dno wlewamy odrobinę likieru pomarańczowego. Do ubitych białek dodajemy utarte żółtka i delikatnie mieszamy.
Następnie jednolitą masę wkładamy do filiżanek i obsypujemy z góry parmezanem. Tak przygotowane suflety wkładamy do rozgrzanego do 180º C piekarnika na 10 min.
Sosy do deseru:
Mascarpone mieszamy z likierem i cukrem. Redukujemy wino białe z miodem, po wystudzeniu dodajemy bazylię i miksujemy.
Przygotowali: Michał Karadżow i Adrian Urbański - Restauracja Moonsfera, Warszawa

Prezentowane danie przyrządzili Michał Karadżow i Adrian Urbański podczas VIII Konkursu Włoskiej Sztuki Kulinarnej Arte Culinaria Italiana. Przygotowane danie zapewniło im III miejsce.
Zobaczcie Państwo :
|
|
|
Więcej receptur w serwisie "Mistrz Poleca"
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.
|