Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
25.04.2025
piątek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Grill Kamado
expondo
Artykuły spożywcze
Pizzola
Cukiernia M&K
Debic
Barry Callebaut
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Mistrz poleca - Przepisy
Pieczona polędwica wieprzowa aromatyzowana żubrówką serwowana z risotto szpinakowym i warzywami

Składniki (na 4 porcje):

  • Risotto 100 g
  • Kalafior 25 g
  • Brokuł 25 g
  • Fasolka 25 g
  • Marchewka 55 g
  • Szparagi 20 g
  • Szpinak 100 g
  • Parmezan 10 g
  • Masło 220 g
  • Bulion 200 ml
  • Cebula 10 g
  • Trawa żubrowa 30 g
  • Oliwa z oliwek 20 ml
  • Polędwiczki wieprzowe 600 g
  • Papryka czerwona 5 g
  • Seler naciowy 10 g
  • Fond wieprzowy 500 ml
  • Żubrówka 150 ml
  • Groszek cukrowy 30 g
  • Cebula bordowa 30 g
  • Pomidory koktajlowe 8 szt.
  • Szparagi białe 30 g
  • Szparagi zielone 30 g

  • Sposób przyrządzenia:

    Rozpuszczamy masło z dodatkiem oliwy z oliwek, dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę - rumienimy. Dodajemy risotto i podlewamy bulionem. Czynność wykonujemy 7 razy nie zapominając o mieszaniu.

    Rozdrabniamy warzywa, które podsmażamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gdy rissoto jest miękkie, mieszamy z warzywami.

    Polędwiczki przecinamy i w połowie przekroju solimy i pieprzymy. Sparzamy trawę żubrową oraz rozdrabniamy warzywa, które podsmażamy. Polędwiczki faszerujemy warzywami oraz starannie związujemy trawą, najlepiej na 3 razy lub 2 razy w kokardkę. Tak przygotowane polędwiczki obsmażamy z obu stron na złocisty kolor.

    Fond wlewamy do rondelka i zagotowujemy. Dodajemy wódkę żubrową, na sam koniec doprawiamy do smaku. Dodajemy masło na krótko przed wydaniem.

    Cebulę bordową kroimy w piórka, skracamy szparagi zarówno białe jak i zielone. Pomidory koktajlowe kroimy na połówki, wszystkie warzywa wrzucamy na rozgrzaną patelnię, doprawiamy do smaku.

    Całość układamy staranie na talerzu.


    Przygotował: Tomasz Siedlik i Hubert Wigdorczyk, Villa Hoff, Trzęsacz




    Prezentowane danie przyrządzili Tomasz Siedlik i Hubert Wigdorczyk podczas Konkursu Wariacje na temat polskiej wieprzowiny z dodatkiem warzyw mrożonych Oerlemans - Kołobrzeg 2008. Potrawa wyróżniona została I miejscem.





    Zobaczcie Państwo :

    Pieczona polędwica wieprzowa


    Tarta warzywna z bekonem

    Więcej receptur w serwisie "Mistrz Poleca"

    Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.

     


    "Brawo"
    (04.03.2008 - 19:48)  (Lamia)
    "prezentacja"
    (22.03.2008 - 10:46)  (sous chef le kade )
    "Pozdrowienia"
    (07.03.2008 - 15:16)  (Jeleń)
     Wersja do druku         Poleć znajomym

    Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
    Zapoznaj się z regulaminem.


    KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robvita Robot - Coupe Rational LabelFresh Cukiernia M&K Debic Barry Callebaut iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak CompArt International Naczynia Polska Baziółka Gros Frogut
     O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
    Copyright by Gastrona.pl 2000