
Składniki (na 4 porcje):
- Ciasto półkruche100 g
- Kalafior 20 g
- Brokuł 50 g
- Marchewka 20 g
- Szparagi 20 g
- Musztarda francuska 10 g
- Parmezan 5 g
|
Jajko 1 szt.
Cukier 10 g
Masło 30 g
Cebula biała 40 g
Ocet balsamiczny 100 ml
Sałata fryzyjska 10 g
Oliwa z oliwek 50 ml
|
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie warzywa rozdrabniamy na małe części, dodajemy musztardę mieszamy i doprawiamy do smaku. Ciasto francuskie wypiekamy w foremkach w temperaturze ok. 160 °C przez 10 minut. Całą masę warzywną wkładamy do foremek z ciasta.
Jajko ubijamy i dodajemy parmezan staranie wypełniamy formy i ponownie wkładamy do pieca.
Brokuły gotujemy w wodzie z dodatkiem soli i cukru, gdy są miękkie dodajemy do malaksera i miksujemy z dodatkiem masła, całość doprawiam do smaku.
Cebulę kroimy w piórka, rozgrzewamy patelnię i karmelizujemy cukier, dodajemy cebulki rumienimy je, dodajemy ocet balsamiczny i redukujemy. Na koniec dodajemy oliwę z oliwek.
Całość układamy na talerzu oraz składamy w jedną całość, dodajemy jeszcze chipsy z boczku.
Przygotował: Tomasz Siedlik i Hubert Wigdorczyk, Villa Hoff, Trzęsacz

Prezentowane danie przyrządzili Tomasz Siedlik i Hubert Wigdorczyk podczas Konkursu Wariacje na temat polskiej wieprzowiny z dodatkiem warzyw mrożonych Oerlemans - Kołobrzeg 2008. Potrawa wyróżniona została I miejscem.
Zobaczcie Państwo :
|
|
|
Więcej receptur w serwisie "Mistrz Poleca"
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.
|