
Składniki:
- krewetki surowe 16/20 4 szt.
- polędwica wieprzowa 120 g
- pomidory suszone w oliwie 40 g
- ciasto francuskie 4 płaty 14cm/9 cm
- sałata fryzyjska 50 g
- pomidorek koktajlowy 4 szt.
- ocet balsamiczny 100 ml
- śmietana 34% 200 ml
|
cebulka białą 1 szt.
oliwa z oliwek
jajko 1 szt.
kapary 20 g
sól
pieprz
brandy
|
Sposób przyrządzenia:
Polędwiczkę dzielimy na cztery równe części rozbijamy, solimy i pieprzymy. Na plastrze polędwiczki układamy pomidory suszone z oliwy, a następnie krewetkę i zwijamy w rulon.
Zwinięty rulon układamy na cieście francuskim i zwijamy, wierzch przygotowanej przystawki nacinamy delikatnie. Układamy na blaszce i smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 15 minut.
Cebulkę kroimy w kostkę wrzucamy na rozgrzaną patelnie z masłem podlewając po chwili brandy. Dodajemy rozdrobnione kapary i śmietanę, odparowujemy. Sos posolić i popieprzyć do smaku, dodać troszkę skrojonej drobno pietruszki.
Ocet balsamiczny odparować z dodatkiem cukru.
Przygotowali: Rafał Kwidziński oraz Marcin Margielski - Tawerna Dominikańska z Gdańska

Prezentowane danie przyrządzili Rafał Kwidziński i Marcin Margielski podczas konkursu Wariacje na temat polskiej wieprzowiny z dodatkiem warzyw mrożonych Oerlemans – Władysławowo 2008
Zobaczcie Państwo :
|
|
|
Więcej receptur w serwisie "Mistrz Poleca"
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.
|