Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
05.05.2025
poniedziałek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Grill Kamado
expondo
Artykuły spożywcze
Pizzola
Debic
Cukiernia M&K
Barry Callebaut
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Mistrz poleca - Przepisy
Polędwiczka wieprzowa aromatyzowana ziołami, serwowana z kluseczkami orzechowo-dyniowymi pod delikatnym sosem z granatów

Składniki (na 4 porcje):

  • Polędwiczka wieprzowa 600 g
  • Szynka Szwarcwaldzka 12 plastrów
  • Mieszanka ziół Oerlemans
  • Orzechy laskowe 50 g
  • Dynia 160 g
  • Jajko 1 szt.
  • Mąka 60 g
  • Parmezan 10 g
  • Imbir świeżo tarty 5 g
  • Miąższ z granatów z 2 owoców
  • Brandy
  • Czerwone wino półsłodkie
  • Śmietana 100 ml
  • Cebula 1 szt.
  • Cytryna 1szt.
  • Masło
  • Cukier
  • Sól
  • Pieprz

  • Sposób przyrządzenia:

    Polędwice wieprzową nacieramy i faszerujemy ziołami Oerlemans, solimy i pieprzymy, a następnie zawijamy w szynkę. Obsmażamy na maśle sklarowanym i wkładamy do piekarnika na 135 stopni z parowaniem na około 15 min.

    Orzechy laskowe podsmażamy na maśle dodajemy następnie odrobinę cebulki pokrojonej w kostkę i dynię. Podlewamy brandy, zalewamy śmietaną i dusimy, aż śmietana odparuje.

    Całość miksujemy dodajemy parmezan tarty, imbir, jajko i doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy mąkę, całość mieszamy. Gotowe ciasto kładziemy z łyżki na gorącą wodę.

    Na rozgrzaną patelnię wrzucamy owoce granatów, podlewamy winem dodajemy cukier, sól i pieprz. Po odparowaniu przecieramy przez sito. Przetarty sos wlewamy do rondla dodajemy odrobinę soku z cytryny i doprawiamy do smaku. Na koniec dodajemy odrobinę masła.

    Całość układamy na podgrzanych talerzach dekorując warzywami podsmażanymi na maśle np. pomidorki koktajlowe, szparagi, piórka cebulki czerwonej.




    Prezentowane danie przyrządzili Rafał Kwidziński i Marcin Margielski podczas konkursu Wariacje na temat polskiej wieprzowiny z dodatkiem warzyw mrożonych Oerlemans – Władysławowo 2008








    Zobaczcie Państwo :

    Krewetka zawijana w plaster polędwicy z pomidorami suszonymi pieczona


    Polędwiczka wieprzowa aromatyzowana ziołami Oerlemans



    Więcej receptur w serwisie "Mistrz Poleca"

    Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.

     


     Wersja do druku         Poleć znajomym

    Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
    Zapoznaj się z regulaminem.


    KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robvita Robot - Coupe Rational LabelFresh Cukiernia M&K Debic Barry Callebaut iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut
     O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
    Copyright by Gastrona.pl 2000