
Składniki (na 4 porcje):
- Polędwiczka wieprzowa 600 g
- Szynka Szwarcwaldzka 12 plastrów
- Mieszanka ziół Oerlemans
- Orzechy laskowe 50 g
- Dynia 160 g
- Jajko 1 szt.
- Mąka 60 g
- Parmezan 10 g
- Imbir świeżo tarty 5 g
- Miąższ z granatów z 2 owoców
|
Brandy
Czerwone wino półsłodkie
Śmietana 100 ml
Cebula 1 szt.
Cytryna 1szt.
Masło
Cukier
Sól
Pieprz
|
Sposób przyrządzenia:
Polędwice wieprzową nacieramy i faszerujemy ziołami Oerlemans, solimy i pieprzymy, a następnie zawijamy w szynkę. Obsmażamy na maśle sklarowanym i wkładamy do piekarnika na 135 stopni z parowaniem na około 15 min.
Orzechy laskowe podsmażamy na maśle dodajemy następnie odrobinę cebulki pokrojonej w kostkę i dynię. Podlewamy brandy, zalewamy śmietaną i dusimy, aż śmietana odparuje.
Całość miksujemy dodajemy parmezan tarty, imbir, jajko i doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy mąkę, całość mieszamy. Gotowe ciasto kładziemy z łyżki na gorącą wodę.
Na rozgrzaną patelnię wrzucamy owoce granatów, podlewamy winem dodajemy cukier, sól i pieprz. Po odparowaniu przecieramy przez sito. Przetarty sos wlewamy do rondla dodajemy odrobinę soku z cytryny i doprawiamy do smaku. Na koniec dodajemy odrobinę masła.
Całość układamy na podgrzanych talerzach dekorując warzywami podsmażanymi na maśle np. pomidorki koktajlowe, szparagi, piórka cebulki czerwonej.

Prezentowane danie przyrządzili Rafał Kwidziński i Marcin Margielski podczas konkursu Wariacje na temat polskiej wieprzowiny z dodatkiem warzyw mrożonych Oerlemans – Władysławowo 2008
Zobaczcie Państwo :
|
|
|
Więcej receptur w serwisie "Mistrz Poleca"
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.
|