Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
04.05.2025
niedziela
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Grill Kamado
expondo
Artykuły spożywcze
Pizzola
Cukiernia M&K
Debic
Barry Callebaut
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Mistrz poleca - Przepisy
Polędwica wołowa w marynacie miodowo-musztardowej podawana z pieczona papryką na sosie majonezowo-bazyliowym ze smażonymi ziemniakami

Składniki: (na 6 porcji)

  • Polędwica wołowa 750 g
  • Boczek wędzony parzony 250 g
  • Miód gryczany 400 g
  • Papryka świeża 800 g
  • Ziemniaki 1200 g
  • Majonez dekoracyjny Winiary 100 g
  • Bazylia – świeża, kilka gałązek
  • Gorczyca 20 g
  • Pieprz młotkowany 20 g
  • Jarzynka Winiary 10 g
  • Przyprawa Winiary 50 ml
  • Czosnek świeży 1 główka
  • Czosnek marynowany 100 g
  • Musztarda kozacka 140 g
  • Oliwa z oliwek 200 ml
  • Sól czosnkowa 10 g
  • Cytryna 100 g
  • Olej

  • Sposób przyrządzenia:

    Z miodu, musztardy, przyprawy Winiary i startych ząbków czosnku przygotowujemy marynatę. Polędwicę porcjujemy na kawałki po 60 g i wkładamy do przygotowanej wcześniej marynaty. Pieczemy w piecu paprykę i gotujemy ziemniaki. Upieczoną paprykę zawijamy w folię i pozostawiamy do wystudzenia. Ziemniaki studzimy.

    Oliwę z oliwek przyprawiamy solą czosnkową, pieprzem, sokiem z cytryny i posiekaną bazylią. Paprykę obieramy ze skóry, kroimy w trójkąty i władamy do marynaty. Z majonezu i bazylii przygotowujemy sos. Mięso wyjmujemy z marynaty. Posypujemy jarzynką oraz z jednej strony gorczycą, a z drugiej młotkowanym pieprzem. Następnie każdy kawałek owijamy dwoma plastrami boczku i wkładamy na rozgrzany tłuszcz. Pod koniec smażenia mięso polewamy pozostałą marynatą i dodajemy marynowany czosnek.

    Ziemniaki kroimy w plastry i obsmażamy na złoty kolor. Układamy je na talerzu w formie wachlarza. Mięso opieramy o ziemniaki, a z boku na wyszprycowanym bazyliowym sosie układamy paprykę i ząbki marynowanego czosnku.



    Przygotowały: Mariola Kraska i Halina Sałacińska – Hotel Chopin – Sochaczew







    Więcej receptur w serwisie "Mistrz Poleca"


    Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.

     


     Wersja do druku         Poleć znajomym

    Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
    Zapoznaj się z regulaminem.


    KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robvita Robot - Coupe Rational LabelFresh Cukiernia M&K Debic Barry Callebaut iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Gastromix Heinz Polska Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut
     O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
    Copyright by Gastrona.pl 2000