
Składniki: (na 6 porcji)
- Polędwica wołowa 750 g
- Boczek wędzony parzony 250 g
- Miód gryczany 400 g
- Papryka świeża 800 g
- Ziemniaki 1200 g
- Majonez dekoracyjny Winiary 100 g
- Bazylia – świeża, kilka gałązek
- Gorczyca 20 g
- Pieprz młotkowany 20 g
|
Jarzynka Winiary 10 g
Przyprawa Winiary 50 ml
Czosnek świeży 1 główka
Czosnek marynowany 100 g
Musztarda kozacka 140 g
Oliwa z oliwek 200 ml
Sól czosnkowa 10 g
Cytryna 100 g
Olej
|
Sposób przyrządzenia:
Z miodu, musztardy, przyprawy Winiary i startych ząbków czosnku przygotowujemy marynatę. Polędwicę porcjujemy na kawałki po 60 g i wkładamy do przygotowanej wcześniej marynaty. Pieczemy w piecu paprykę i gotujemy ziemniaki. Upieczoną paprykę zawijamy w folię i pozostawiamy do wystudzenia. Ziemniaki studzimy.
Oliwę z oliwek przyprawiamy solą czosnkową, pieprzem, sokiem z cytryny i posiekaną bazylią. Paprykę obieramy ze skóry, kroimy w trójkąty i władamy do marynaty. Z majonezu i bazylii przygotowujemy sos. Mięso wyjmujemy z marynaty. Posypujemy jarzynką oraz z jednej strony gorczycą, a z drugiej młotkowanym pieprzem. Następnie każdy kawałek owijamy dwoma plastrami boczku i wkładamy na rozgrzany tłuszcz. Pod koniec smażenia mięso polewamy pozostałą marynatą i dodajemy marynowany czosnek.
Ziemniaki kroimy w plastry i obsmażamy na złoty kolor. Układamy je na talerzu w formie wachlarza. Mięso opieramy o ziemniaki, a z boku na wyszprycowanym bazyliowym sosie układamy paprykę i ząbki marynowanego czosnku.

Przygotowały: Mariola Kraska i Halina Sałacińska – Hotel Chopin – Sochaczew
Więcej receptur w serwisie "Mistrz Poleca"
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.
|