
Składniki: (na 6 porcji)
- Pierś z kaczki 6 filetów
- Wino czerwone 0.7 l
- Sos sojowy ciemny 0.7 l
- Mąka 100 g
- Oliwa extra vergin 1 l
- Cebula czerwona 500 g
- Ocet balsamiczny 0.7 l
- Pasta chilly (czerwona) 1 opak.
- Mleko kokosowe 100 g
|
- Śmietana 36% 200 g
- Kostka rosołowa Winiary 1 szt.
- Papryka grillowana w słoiku 0.5 l
- Ziemniaki 1000 g
- Masło roślinne 200 g
- Natka pietruszki 2 pęczki
- Figi świeże 6 szt.
- Pędy imbiru 2 słoiki
- Sos majonezowy paprykowy
Winiary 30 g |
Sposób przyrządzenia:
Kaczka marynowana: kaczkę marynujemy w winie i z sosem sojowym ciemnym. Pierś oprószamy mąką i obsmażamy na patelni, i pieczemy.
Cebula balsamiczna: cebulę pokroić w piórka, smażyć z dodatkiem soli, pieprzu i cukru oraz octu balsamicznego. Na koniec dodać pędy imbiru. Sos chilly: pastę chilly obsmażyć w garnku i dodać mleko kokosowe. Doprowadzić do zagotowania i dodać kostkę rosołową Winiary oraz śmietanę. Doprawić do smaku i zagotować.
Ziemniaki ugotować, usmażyć na maśle z dodatkiem soli, pieprzu i natki pietruszki. Udekorować natką pietruszki, figami i redukcją balsamiczną.

Przygotowali: Mateusz Sowiński i Grzegorz Kita - Zespół Szkół Spożywczo-Gastronomicznych i Licealnych w Warszawie; Nauczyciel: Anna Bartuszek
Więcej receptur w serwisie "Mistrz Poleca"
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.
|