Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
04.05.2025
niedziela
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Grill Kamado
expondo
Artykuły spożywcze
Pizzola
Debic
Cukiernia M&K
Barry Callebaut
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Mistrz poleca - Przepisy
Królik aromatyzowany miodem truflowym w panierce z dzikiego ryżu w duecie z foie gras

Składniki: (na 6 porcji)

  • Comber z królika b/k 800 g – 1000 g
  • Szpinak świeży 750 g
  • Ser gorgonzola 200 g
  • Miód truflowy 40 g
  • Dziki ryż 200 g
  • Biały sezam 40 g
  • Mąka pszenna 70 g
  • Jajko 3 szt.
  • Tapioka 250 g
  • Korzeń galangi 1 szt.
  • Jabłko 2 szt.
  • Mięta świeża 10 g
  • Sok jabłko 350 ml
  • Cukier trzcinowy 20 g
  • Wątróbka gęsia (foie gras) 160 g
  • Wino czerwone (wytrawne lub półwytrawne) 200 ml
  • Kwiaty hibiskusa świeży 2 szt.
  • Szałwia świeża 4 g
  • Trawa cytrynowa 1 szt.
  • Oliwa z limonki 45 ml
  • Jarzynka Winiary (do smaku)
  • Sos pieczeniowy - baza Winiary 40 g
  • Masło klarowane 80 g
  • Olej 100 ml
  • Suszone jabłka Crispy Apples 10 g
  • Przyprawa Maggi (do smaku)


Sposób przyrządzenia:

Mięso: comber z królika umyć, uformować płat mięsa, doprawić świeżo zmielonym pieprzem, jarzynką i solą. Pędzelkiem posmarować mięso miodem truflowym, na nim ułożyć wcześniej sparzone (do wody, w której zaparzamy dodajemy jarzynkę) liście szpinaku, a następnie ser gorgonzola.

Zwinąć mięso tak, aby powstała roladka. Dziki ryż oraz sezam, uprażyć na rozgrzanej patelni. Gotową roladkę obtoczyć w mące, jajku, prażonym ryżu i sezamie. Smażyć na klarowanym maśle i dopiec w piecu w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez ok. 6 minut.

Tapioka: tapiokę zalać sokiem jabłkowym, odstawić do momentu wchłonięcia soku i wstawić na parowanie do pieca na ok. 20 minut. Następnie opłukać w zimnej wodzie.

Jabłko umyć, obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę. Następnie korzeń galangi obrać i pokroić w drobną jullienne. Na rozgrzaną patelnię wlać oliwę z limonki, wrzucić galangę, jabłko i tapiokę. Doprawić do smaku cukrem, przyprawą Maggi, a na końcu dodać pokrojoną miętę.

Sos: do rondelka wlać czerwone wino, cukier, kwiaty hibiskusa, szałwię, sos pieczeniowy i redukować do momentu uzyskania konsystencji sosu.

Foie gras: wątróbkę pokroić w grubsze plastry, smażyć na mocno rozgrzanej patelni, doprawić jarzynką i pieprzem. Trawę pokroić wzdłuż w cienkie paski i wysuszyć w nagrzanym piecu.



Przygotowali: Daniel Mrozek i Sebastian Oliwa - Zespół Szkół Spożywczo-Gastronomicznych i Licealnych w Warszawie;
Nauczyciel: Anna Chylińska






Więcej receptur w serwisie "Mistrz Poleca"


Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.

 


 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robvita Robot - Coupe Rational LabelFresh Cukiernia M&K Debic Barry Callebaut iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak CompArt International Naczynia Polska Baziółka Gros Frogut
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000