
Składniki: (na 6 porcji)
- Łosoś surowy b/s 500 g
- Łosoś wędzony b/s 500 g
- Krewetka 6 szt.
- Cukinia 2 szt.
- Kapary 50 g
- Szalotka 10 szt.
- Czosnek 3 ząbki
- Natka pietruszki pół pęczka
- Papryczka chili 2 szt.
- Masło 100 g
- Limonka 1 szt.
|
- Oliwa z oliwek Facific kulinaria blac orange 20 ml
- Pieprz cytrynowy (do smaku)
- Sok pomarańczowy 250 ml
- Ciasto filo 100 g
- Galaretka pomarańczowa Winiary 2 szt.
- Cukier 250 g
- Biały pieprz (do smaku)
- Sól (do smaku)
- Jarzynka Premium Plus Winiary (do smaku)
|
Sposób przyrządzenia:
Tatar: łososia surowego i wędzonego posiekać w bardzo drobną kostkę. Podobnie szalotkę i kapary. Wszystko doprowadzić do konsystencji papki, dodając odrobinę oliwy z oliwek i pieprzu cytrynowego.
Z cukinii wyciąć jak najdłuższe i najcieńsze plastry, a następnie zgrillować. Cukinię zwinąć, tak aby powstał krąg, następnie do środka włożyć tatar z łososia. Krewetkę oczyścić z zabrudzeń i rozciąć na pół zostawiając kawałek ogonka.
Na rozgrzaną patelnię wrzucić masło, potem krewetkę, a na końcu posiekaną natkę pietruszki i posiekany czosnek. Doprawić do smaku pieprzem oraz jarzynką.
Sos: do garnka wlać sok pomarańczowy i wsypać cukier. Czuszkę posiekać w jullienne i wrzucić do gotującego się sosu. Sos redukować, aż samoistnie zgęstnieje.
Przygotować galaretkę pomarańczową, a następnie przelać ją do płaskiego naczynia. Wstawić do lodówki, gdy galaretka stężeje pociąć w kostkę 1 x 1 cm.
Dekoracja: z ciasta filo wyciąć wysoki trójkąt i jeden długi pasek. Upiec w temperaturze 180 stopni Celsjusza, aż nabierze złocistego koloru. Kostkę z galaretki włożyć do kieliszka, zalać delikatnie sosem i położyć go na talerzu.

Przygotowali: Daniel Mrozek i Sebastian Oliwa - Zespół Szkół Spożywczo-Gastronomicznych i Licealnych w Warszawie; Nauczyciel: Anna Chylińska
Więcej receptur w serwisie "Mistrz Poleca"
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.
|