Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
04.05.2025
niedziela
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Grill Kamado
expondo
Artykuły spożywcze
Pizzola
Debic
Cukiernia M&K
Barry Callebaut
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Mistrz poleca - Przepisy
Finezyjny tatar z łososia aromatyzowany oliwą z krwistej pomarańczy

Składniki: (na 6 porcji)

  • Łosoś surowy b/s 500 g
  • Łosoś wędzony b/s 500 g
  • Krewetka 6 szt.
  • Cukinia 2 szt.
  • Kapary 50 g
  • Szalotka 10 szt.
  • Czosnek 3 ząbki
  • Natka pietruszki pół pęczka
  • Papryczka chili 2 szt.
  • Masło 100 g
  • Limonka 1 szt.
  • Oliwa z oliwek Facific kulinaria blac orange 20 ml
  • Pieprz cytrynowy (do smaku)
  • Sok pomarańczowy 250 ml
  • Ciasto filo 100 g
  • Galaretka pomarańczowa Winiary 2 szt.
  • Cukier 250 g
  • Biały pieprz (do smaku)
  • Sól (do smaku)
  • Jarzynka Premium Plus Winiary (do smaku)


Sposób przyrządzenia:

Tatar: łososia surowego i wędzonego posiekać w bardzo drobną kostkę. Podobnie szalotkę i kapary. Wszystko doprowadzić do konsystencji papki, dodając odrobinę oliwy z oliwek i pieprzu cytrynowego.

Z cukinii wyciąć jak najdłuższe i najcieńsze plastry, a następnie zgrillować. Cukinię zwinąć, tak aby powstał krąg, następnie do środka włożyć tatar z łososia. Krewetkę oczyścić z zabrudzeń i rozciąć na pół zostawiając kawałek ogonka.

Na rozgrzaną patelnię wrzucić masło, potem krewetkę, a na końcu posiekaną natkę pietruszki i posiekany czosnek. Doprawić do smaku pieprzem oraz jarzynką.

Sos: do garnka wlać sok pomarańczowy i wsypać cukier. Czuszkę posiekać w jullienne i wrzucić do gotującego się sosu. Sos redukować, aż samoistnie zgęstnieje.

Przygotować galaretkę pomarańczową, a następnie przelać ją do płaskiego naczynia. Wstawić do lodówki, gdy galaretka stężeje pociąć w kostkę 1 x 1 cm.

Dekoracja: z ciasta filo wyciąć wysoki trójkąt i jeden długi pasek. Upiec w temperaturze 180 stopni Celsjusza, aż nabierze złocistego koloru. Kostkę z galaretki włożyć do kieliszka, zalać delikatnie sosem i położyć go na talerzu.



Przygotowali: Daniel Mrozek i Sebastian Oliwa - Zespół Szkół Spożywczo-Gastronomicznych i Licealnych w Warszawie;
Nauczyciel: Anna Chylińska




Więcej receptur w serwisie "Mistrz Poleca"


Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.

 


 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robvita Robot - Coupe Rational LabelFresh Cukiernia M&K Debic Barry Callebaut iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak CompArt International Naczynia Polska Baziółka Gros Frogut
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000