
Składniki: (na 6 porcji)
- Filet z żabnicy 180 g
- Musztarda bawarska 15 g
- Szampan Pinot di Pinot 60 ml
- Cebula biała 40 g
- Rosół drobiowy Winiary 3
- Mąka 30 g
- Śmietanka 36% 100 ml
- Masło 50 g
- Pieprz czarny ziarnisty 5 g
- Szpinak w liściach 80 g
|
Migdały w płatkach 3 g
Ser gorgonzola 10 g
Czosnek 3 g
Puree ziemniaczane Maggi 70 g
Ser żółty radamer 70 g
Szczypiorek
Jarzynka Premium plus 2 g
Mleko 3,2% 100 ml
Sól
Gałka muszkatołowa
|
Sposób przyrządzenia:
Podsmażamy cebulę na maśle, dodajemy szampana, musztardę, rosół drobiowy Winiary, redukujemy i dodajemy śmietankę 36% gotując do zgęstnienia. Doprawiamy do smaku.
W tym samym czasie obtaczamy żabnicę w mące i obsmażamy na maśle, wstawiamy do pieca na około 10 min. Zagotujemy mleko i mieszamy z puree ziemniaczanym Maggi. Dodajemy ser żółty, szczypiorek, doprawiamy jarzynką Premium plus oraz solą i pieprzem.
Obsmażamy cebulkę na maśle, dodajemy czosnek, płatki migdałów, szpinak posiekany, doprawiamy gałką muszkatołową Dodajemy sól, pieprz oraz ser gorgonzola i odrobinkę śmietanki 36% i dosłownie 1 minutę podduszamy.
Wykładamy na talerz warstwowo puree ziemniaczane oraz szpinak, na górę pokrojoną na pół żabnice, w tym samym czasie w gorący sos szampanowy dodajemy ser żółty radamer, aby się rozpuścił (nie gotować!), dodajemy świeżo zmielony czarny pieprz i polewamy naszą rybkę.

Przygotowali: Andrejs Stepanenko i Łukasz Szymański - Restauracja Tivoli – Sopot
Więcej receptur w serwisie "Mistrz Poleca"
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.
|