Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
04.05.2025
niedziela
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Grill Kamado
expondo
Artykuły spożywcze
Pizzola
Debic
Cukiernia M&K
Barry Callebaut
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Mistrz poleca - Przepisy
Tuńczyk grillowany w emulsji z limonką i chilli

Składniki: (na 6 porcji)

  • Cebula biała 20 g
  • Filet z tuńczyka 100 g
  • Masło łaciate 5 g
  • Limonka 1 szt.
  • Papryczka chilli 1 szt.
  • Cukier kandyz 5 g
  • Pasta limonkowa Crema Italiana 10 g
  • Pasta melonowa 5 g
  • Oliwa z oliwek 20 ml
  • Rosół wołowy Winiary 3 g
  • Pieprz czarny ziarnisty, sól
  • Ciekły azot

  • Sposób przyrządzenia:

    Filet z tuńczyka obsmażyć na patelni grillowej, ze wszystkich stron, tak aby w środku został surowy, ostudzić.

    Sos: cebulę obsmażyć na oliwie z oliwek, dodać pastę limonkową, pastę melonową, sok z limonki, skórkę z limonki, cukier kandyz, papryczki chilli, zalać wodą, dodać rosół wołowy Winiary i zagotować.

    Po zagotowaniu dodać klarowane masło i gotować, aż wyparuje rosół. Odstawić do wystygnięcia. Pokroić tuńczyka w cienkie plasterki, sos nabieramy na łyżkę i zanurzamy w ciekłym azocie. Zamarznięty sos owinąć tuńczykiem, posypać świeżo zmielonym pieprzem i natychmiast podawać.



    Przygotowali: Andrejs Stepanenko i Łukasz Szymański - Restauracja Tivoli – Sopot







    Więcej receptur w serwisie "Mistrz Poleca"


    Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.

     


     Wersja do druku         Poleć znajomym

    Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
    Zapoznaj się z regulaminem.


    KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robvita Robot - Coupe Rational LabelFresh Cukiernia M&K Debic Barry Callebaut iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak CompArt International Naczynia Polska Baziółka Gros Frogut
     O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
    Copyright by Gastrona.pl 2000