
Składniki: (na 6 porcji)
- Cebula biała 20 g
- Filet z tuńczyka 100 g
- Masło łaciate 5 g
- Limonka 1 szt.
- Papryczka chilli 1 szt.
- Cukier kandyz 5 g
|
Pasta limonkowa Crema Italiana 10 g
Pasta melonowa 5 g
Oliwa z oliwek 20 ml
Rosół wołowy Winiary 3 g
Pieprz czarny ziarnisty, sól
Ciekły azot
|
Sposób przyrządzenia:
Filet z tuńczyka obsmażyć na patelni grillowej, ze wszystkich stron, tak aby w środku został surowy, ostudzić.
Sos: cebulę obsmażyć na oliwie z oliwek, dodać pastę limonkową, pastę melonową, sok z limonki, skórkę z limonki, cukier kandyz, papryczki chilli, zalać wodą, dodać rosół wołowy Winiary i zagotować.
Po zagotowaniu dodać klarowane masło i gotować, aż wyparuje rosół. Odstawić do wystygnięcia. Pokroić tuńczyka w cienkie plasterki, sos nabieramy na łyżkę i zanurzamy w ciekłym azocie. Zamarznięty sos owinąć tuńczykiem, posypać świeżo zmielonym pieprzem i natychmiast podawać.

Przygotowali: Andrejs Stepanenko i Łukasz Szymański - Restauracja Tivoli – Sopot
Więcej receptur w serwisie "Mistrz Poleca"
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.
|