
Składniki: (na 6 porcji)
- Ciasto won-ton 6 szt.
- Jajko 1 szt.
- Masło 0,1 kg
- Sałata radicchio 0,1 kg
- Rucola 0,05 kg
- Roszponka 0,06 kg
- Oliwa z oliwek 0,1 kg
- Ocet balsamiczny 0,02 l
- Tuńczyk 0,3 kg
- Papaja 1 szt.
- Grana Padano 0,02 kg
- Galaretka agrestowa 0,05 kg
|
Wino musujące 0,2 l
Wino białe 0,05 l
Lecytyna sojowa 0,003 kg
Agar-agar 0,002 kg
Puree ziemniaczane Maggi 0,1 kg
Mleko 0,1 l
Szpinak świeży 0,05 kg
Mus z papai Bairon 0,1 kg
Sos musztardowy Winiary 0,05 kg
Barszcz czerwony 0,01 kg
Sól, pieprz, kolendra świeża
|
Sposób przyrządzenia:
Ciasto won-ton opiec. Sałaty umyć i osuszyć. Filet z tuńczyka pokroić w cienkie plastry, zamarynować solą i pieprzem. Pozostałą część fileta zmiksować z masłem. Dodać koncentrat barszczu, przyprawić solą i pieprzem.
Mleko zagotować, dodać puure ziemniaczane Maggi i zmiksowany świeży szpinak. Z musu papai i świeżego owocu papai sporządzić sos. Z wina, galaretki agrestowej i lecytyny zrobić piankę.
Ciasto won-ton układamy na talerzu. Do środka wkładamy sałaty, tuńczyka, posypujemy Grana Padano, przyprawiamy oliwą i octem balsamicznym Z purre szpinakowego i musu z tuńczyka robimy małe kulki i żelujemy agarem. Podajemy na łyżkach. Na talerz wylewamy sos z papai.

Przygotowali: Artur Sienkiewicz i Ewa Bałdyś – Centrum Astoria – Białystok
Więcej receptur w serwisie "Mistrz Poleca"
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.
|