Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
04.05.2025
niedziela
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Grill Kamado
expondo
Artykuły spożywcze
Pizzola
Debic
Cukiernia M&K
Barry Callebaut
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Mistrz poleca - Przepisy
Polędwiczkę cielęcą z grasicą i borowikami z knedlem ziemniaczano-malinowym, duszonymi warzywami i sosem rodzynkowym

Składniki: (na 6 porcji)

  • Polędwica cielęca 0,9 kg
  • Grasica 0,2 kg
  • Słonina 0,2 kg
  • Cebula szalotka 0,1 kg
  • Borowiki 0,15 kg
  • Śmietana 30% 0,2 l
  • Zupa borowikowa Maggi 0,02 kg
  • Marchew 0,15 kg
  • Szalotka 0,1 kg
  • Cukinia 0,15 kg
  • Bakłażan 0,1 kg
  • Sos Texicana Salsa 0.1 kg
  • Trawa cytrynowa, Trawa żubrówka
  • Masło 0,05 kg
  • Sól, Pieprz, Jarzynka
  • Cukier mascowado 0,05 kg
  • Glukoza 0,002 kg
  • Brendy Stock 0,15 l
  • Rodzynki 0,1 kg
  • Mus zielone jabłko Bairon 0,12 kg
  • Tymianek, Rozmaryn
  • Ziemniaki gotowane 0,6 kg
  • Jaja 1 szt.
  • Mąka pszenna 0,13 kg
  • Mąka ziemniaczana 0,10 kg
  • Olej 0,5 l
  • Maliny 0,007 kg
  • Bułka tarta 0,10 kg
  • Kwiat lawendy 0,005 kg

  • Sposób przyrządzenia:

    Polędwicę cielęcą oczyszczamy, porcjujemy i marynujemy brendy, solą, pieprzem, jarzynką, trawą cytrynową, tymiankiem i rozmarynem. Cebulę podsmażamy na maśle, dodajemy oczyszczoną grasicę i pokrojone borowiki. Doprawiamy jarzynką, sola i pieprzem. Dodajemy śmietanę i odrobinę zupy borowikowej do zagęszczenia.

    Mięso rozkrajamy, nadziewamy farszem z borowików i grasicy owijamy plastrami słoniny, trawę żubrową wstawiamy do pieca na około 15 minut. Ziemniaki gotowane mielimy, mieszamy z mąką dodajemy jajko. W środek wkładamy maliny, formujemy krążki i otaczamy w bułce tartej. Smażymy na oleju.

    Na maśle podsmażamy cebulę, marchew, bakłażan i cukinie. Dodajemy salsę i przyprawiamy do smaku, robimy karmel z moscovado glukozy i wody. Dodajemy na koniec brendy i rodzynki. Na talerzu kładziemy knedel obok warzywa duszone na których opieramy mięso, lejemy sos na talerz, dekorujemy wysuszoną trawą cytrynową i kwiatami lawendy.



    Przygotowali: Artur Sienkiewicz i Ewa Bałdyś – Centrum Astoria – Białystok



    Więcej receptur w serwisie "Mistrz Poleca"





    Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.

     


     Wersja do druku         Poleć znajomym

    Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
    Zapoznaj się z regulaminem.


    KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe LabelFresh Cukiernia M&K Debic Barry Callebaut iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut
     O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
    Copyright by Gastrona.pl 2000