
Składniki: (na 6 porcji)
- Filet z łososia 0,7 kg
- Twarożek kozi 100 g
- Ocet balsamico
- Galaretka cytrynowa Winiary 50 g
|
Sos majonezowo-paprykowy Winiary 50 g
Rozmaryn 1 doniczka
Pieprz czerwony
Wiórki drzewa owocowego do wędzenia
|
Sposób przyrządzenia:
Łososia marynujemy w soli morskiej, cytrynie, pieprzu i rozmarynie. Kroimy na cienkie plastry, układamy na talerzach. Na łososiu układamy kozi twarożek, doprawiamy czerwonym pieprzem.
Zakrywamy szklanymi kopułami, pod które wpuszczamy dym owocowy. Pozostawiamy na 15 minut, aby ryba nabrała specyficznego aromatu.
Rozpuszczamy galaretkę cytrynową. Ostudzoną wlewamy do małych kieliszków z dodatkiem gałązki rozmarynu i kulkami czerwonego pieprzu. Kieliszki z galaretką podajemy na talerzyku obok łososia.

Przygotowali: Tomasz Kosiński i Janusz Grodowski – Restauracja Weranda – Bydgoszcz
Więcej receptur w serwisie "Mistrz Poleca"
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.
|