Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
04.05.2025
niedziela
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Grill Kamado
expondo
Artykuły spożywcze
Pizzola
Debic
Cukiernia M&K
Barry Callebaut
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Mistrz poleca - Przepisy
Marynowany comber jagnięcy z puddingiem ziemniaczanym, tapenade z cukinii i suszonych pomidorów oraz sosem grzybowym

Składniki: (na 6 porcji)

  • Comber jagnięcy oczyszczony 1 kg


  • Marynata:
  • Oliwa z oliwek 50 ml
  • Sos musztardowy Winiary 3 łyżki
  • Świeży rozmaryn kilka gałązek
  • Czosnek 2 ząbki
  • Sól, pieprz do smaku


  • Pudding:
  • Puree ziemniaczane Maggi 300g
  • Kminek 1 łyżeczka
  • Młode liście szpinaku 100g
  • Posiekane suszone pomidory 2 łyżki
  • Jajka 4 szt.
  • Śmietana 36% 100 ml
  • Sól, pieprz do smaku

Tapanade:
  • Cukinia 1 szt.
  • Posiekane pomidory suszone 100 g
  • Cebula czerwona 1 szt.
  • Oliwa z oliwek 3 łyżki
  • Sól, pieprz do smaku


  • Sos:
  • Sos Pieczeniowy Winiary
  • Cebula 1 szt.
  • Oliwa z oliwek 3 łyżki
  • Borowiki 120 g
  • Czerwone wino 50 ml
  • Śmietana 36% 50 ml
  • Świeży tymianek kilka gałązek


  • Sałata roszponka do dekoracji 1 opakowanie
  • Pomidorki cherry do dekoracji 10 szt.
  • Świeży rozmaryn do dekoracji ok. 10 gałązek

  • Sposób przyrządzenia:

    Umyte i oczyszczone combry pokroić na kotleciki i zamarynować we wszystkich składnikach marynaty. Odstawić do lodówki.

    Puree ziemniaczane przygotować według przepisu na opakowaniu, a następnie dodać do niego kminek, posiekane suszone pomidory, sparzony szpinak, śmietanę a pod koniec roztrzepane jajka. Doprawić do smaku, przełożyć do foremek i piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 st. C przez około 20 minut.

    Czerwoną cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie z oliwek. Po chwili dodać pokrojoną w kostkę cukinię oraz pomidory suszone. Doprawić do smaku. Sos pieczeniowy Winiary przygotować według przepisu na opakowaniu. Dodać do niego pokrojone i podsmażone borowiki oraz czerwone wino. Sos doprawić do smaku tymiankiem i zabielić śmietaną.

    Mięso wyjąć z marynaty i usmażyć na patelni ryflowanej z dwóch stron. Następnie wstawić na 5 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C. Kotleciki jagnięce podawać z gorącym puddingiem ziemniaczano-kminkowym, tapanade z pomidorów i cukinii oraz sosem pieczeniowo-grzybowym. Dekorować świeżymi ziołami, roszponką oraz pieczonymi pomidorkami cherry.



    Przygotowali: Mateusz Birek i Norbert Rutkowski - Zespół Szkół Gastronomicznych im. Prof. Eugeniusza Pijanowskiego w Warszawie
    Nauczyciel: Małgorzata Pruszyńska







    Więcej receptur w serwisie "Mistrz Poleca"


    Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.

     


     Wersja do druku         Poleć znajomym

    Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
    Zapoznaj się z regulaminem.


    KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe LabelFresh Cukiernia M&K Debic Barry Callebaut iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut
     O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
    Copyright by Gastrona.pl 2000