
Składniki: (na 6 porcji)
- Comber jagnięcy oczyszczony 1 kg
Marynata:
- Oliwa z oliwek 50 ml
- Sos musztardowy Winiary 3 łyżki
- Świeży rozmaryn kilka gałązek
- Czosnek 2 ząbki
- Sól, pieprz do smaku
Pudding:
- Puree ziemniaczane Maggi 300g
- Kminek 1 łyżeczka
- Młode liście szpinaku 100g
- Posiekane suszone pomidory 2 łyżki
- Jajka 4 szt.
- Śmietana 36% 100 ml
- Sól, pieprz do smaku
|
Tapanade:
Cukinia 1 szt.
Posiekane pomidory suszone 100 g
Cebula czerwona 1 szt.
Oliwa z oliwek 3 łyżki
Sól, pieprz do smaku
Sos:
Sos Pieczeniowy Winiary
Cebula 1 szt.
Oliwa z oliwek 3 łyżki
Borowiki 120 g
Czerwone wino 50 ml
Śmietana 36% 50 ml
Świeży tymianek kilka gałązek
Sałata roszponka do dekoracji 1 opakowanie
Pomidorki cherry do dekoracji 10 szt.
Świeży rozmaryn do dekoracji ok. 10 gałązek
|
Sposób przyrządzenia:
Umyte i oczyszczone combry pokroić na kotleciki i zamarynować we wszystkich składnikach marynaty. Odstawić do lodówki.
Puree ziemniaczane przygotować według przepisu na opakowaniu, a następnie dodać do niego kminek, posiekane suszone pomidory, sparzony szpinak, śmietanę a pod koniec roztrzepane jajka. Doprawić do smaku, przełożyć do foremek i piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 st. C przez około 20 minut.
Czerwoną cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie z oliwek. Po chwili dodać pokrojoną w kostkę cukinię oraz pomidory suszone. Doprawić do smaku.
Sos pieczeniowy Winiary przygotować według przepisu na opakowaniu. Dodać do niego pokrojone i podsmażone borowiki oraz czerwone wino. Sos doprawić do smaku tymiankiem i zabielić śmietaną.
Mięso wyjąć z marynaty i usmażyć na patelni ryflowanej z dwóch stron. Następnie wstawić na 5 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C.
Kotleciki jagnięce podawać z gorącym puddingiem ziemniaczano-kminkowym, tapanade z pomidorów i cukinii oraz sosem pieczeniowo-grzybowym. Dekorować świeżymi ziołami, roszponką oraz pieczonymi pomidorkami cherry.

Przygotowali: Mateusz Birek i Norbert Rutkowski - Zespół Szkół Gastronomicznych im. Prof. Eugeniusza Pijanowskiego w Warszawie Nauczyciel: Małgorzata Pruszyńska
Więcej receptur w serwisie "Mistrz Poleca"
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.
|