
Składniki: (na 6 porcji)
- Papier ryżowy 1 opakowanie
- Jarzynka Premium Plus Winiary
- Krewetki koktajlowe 160 g
- Paluszki krabowe 160 g
- Świeże ogórki 2 szt.
- Melon gallo 1 szt.
- Świeża kolendra 1 pęczek
- Pasta Sambal Oelek 1 łyżka
- Marynowany imbir 1 łyżka
- Olej sezamowy 1 łyżka
- Przyprawa Winiary
|
Sos:
Sos paprykowy Winiary 10 łyżek
Kapary w zalewie octowej 4 łyżki
Cytryna 4 szt.
Szczypiorek 1 pęczek
Koperek do dekoracji 1 pęczek
Papryczki chilli do dekoracji 8 szt.
|
Sposób przyrządzenia:
Paluszki krabowe, obranego i oczyszczonego ogórka (część ogórka zostawić do dekoracji) oraz melona pokroić w słupki. Dodać krewetki i doprawić do smaku przyprawą do zup, sosów, sałatek Winiary, pastą sambal oelek, posiekaną kolendrą, imbirem oraz olejem sezamowym.
Płaty papieru ryżowego namoczyć chwilę w przegotowanej wodzie z Jarzynką Premium Plus Winiary. Na papierze układać sałatkę z krewetek, paluszków i owoców, a całość zwinąć dokładnie w rulon i odstawić do lodówki.
Przygotować sos: do sosu paprykowego Winiary dodać otartą skórkę z cytryny, sok z cytryny, posiekane kapary oraz szczypiorek. Doprawić do smaku. Roladki z papieru ryżowego kroić w poprzek i układać na cząstce ogórka. Podawać z sosem paprykowo-kaparowym. Udekorować koperkiem, szczypiorkiem, cytryną oraz papryczkami chilli.

Przygotowali: Mateusz Birek i Norbert Rutkowski - Zespół Szkół Gastronomicznych im. Prof. Eugeniusza Pijanowskiego w Warszawie Nauczyciel: Małgorzata Pruszyńska
Więcej receptur w serwisie "Mistrz Poleca"
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione. |