
Składniki: (na 6 porcji)
- Polędwiczka wieprzowa 600 g
- Szpinak świeży 250 g
- Ser lazur błękitny ostry 120 g
- Orzechy brazylijskie 60 g
- Puree ziemniaczane Maggi 360 g
- Marchew 3 szt.
- Cukinia 3 szt.
- Sos słodko-kwaśny 1 szt.
|
Czosnek 1 szt.
Masło 300 g
Papryka czerwona 3 szt.
Rozmaryn świeży 1 opakowanie
Szafran 3 g
Natka pietruszki 1 pęczek
Przyprawa w płynie Maggi 100 ml
|
Sposób przyrządzenia:
Polędwicę zamarynować w przyprawie Maggi, oleju i pieprzu. Odstawić na 15 min. Szpinak podsmażyć na maśle, dodać posiekany czosnek i doprawić do smaku. Ser wymieszać z pietruszką i posiekanymi orzechami. Polędwicę rozbić na cienkie plastry, wyłożyć szpinakiem i serem z orzechami, zwinąć w roladkę i obtoczyć w pozostałych posiekanych orzechach. Zawinąć w folię i włożyć do pieca w temp. 180-200° C na 10-15 min.
Paprykę i cukinię rozdrobnioną w kostkę podsmażyć z sosem słodko-kwaśnym i ułożyć w okrągłej formie, następnie zapiec w piecu. Przygotować puree z dodatkiem szafranu. Do przygotowanego puree dodać cukinię i marchew, pokroić wzdłuż w cienkie plastry następnie zblanszować z dodatkiem masła.
Warzywa ułożyć na przemian na natłuszczonej foli aluminiowej, następnie ułożyć warstwę puree i zwinąć w rulon po czym zapiec w piecu. Całość ułożyć na talerzu i udekorować.

Przygotowali: Dariusz Leszczewski i Katarzyna Piotrak - Zespół Szkół Gastronomiczno-Spożywczych w Olsztynie Nauczyciel: Jolanta Urbanek
Więcej receptur w serwisie "Mistrz Poleca"
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione. |