Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
04.05.2025
niedziela
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Grill Kamado
expondo
Artykuły spożywcze
Pizzola
Debic
Cukiernia M&K
Barry Callebaut
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Mistrz poleca - Przepisy
Lazurowe roladki z polędwiczki z ratatuille i kolorowym pieprzem

Składniki: (na 6 porcji)

  • Polędwiczka wieprzowa 600 g
  • Szpinak świeży 250 g
  • Ser lazur błękitny ostry 120 g
  • Orzechy brazylijskie 60 g
  • Puree ziemniaczane Maggi 360 g
  • Marchew 3 szt.
  • Cukinia 3 szt.
  • Sos słodko-kwaśny 1 szt.
  • Czosnek 1 szt.
  • Masło 300 g
  • Papryka czerwona 3 szt.
  • Rozmaryn świeży 1 opakowanie
  • Szafran 3 g
  • Natka pietruszki 1 pęczek
  • Przyprawa w płynie Maggi 100 ml

  • Sposób przyrządzenia:

    Polędwicę zamarynować w przyprawie Maggi, oleju i pieprzu. Odstawić na 15 min. Szpinak podsmażyć na maśle, dodać posiekany czosnek i doprawić do smaku. Ser wymieszać z pietruszką i posiekanymi orzechami. Polędwicę rozbić na cienkie plastry, wyłożyć szpinakiem i serem z orzechami, zwinąć w roladkę i obtoczyć w pozostałych posiekanych orzechach. Zawinąć w folię i włożyć do pieca w temp. 180-200° C na 10-15 min.

    Paprykę i cukinię rozdrobnioną w kostkę podsmażyć z sosem słodko-kwaśnym i ułożyć w okrągłej formie, następnie zapiec w piecu. Przygotować puree z dodatkiem szafranu. Do przygotowanego puree dodać cukinię i marchew, pokroić wzdłuż w cienkie plastry następnie zblanszować z dodatkiem masła.

    Warzywa ułożyć na przemian na natłuszczonej foli aluminiowej, następnie ułożyć warstwę puree i zwinąć w rulon po czym zapiec w piecu. Całość ułożyć na talerzu i udekorować.



    Przygotowali: Dariusz Leszczewski i Katarzyna Piotrak - Zespół Szkół Gastronomiczno-Spożywczych w Olsztynie
    Nauczyciel: Jolanta Urbanek







    Więcej receptur w serwisie "Mistrz Poleca"


    Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.

     


     Wersja do druku         Poleć znajomym

    Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
    Zapoznaj się z regulaminem.


    KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robvita Robot - Coupe Rational LabelFresh Cukiernia M&K Debic Barry Callebaut iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Gastromix Heinz Polska Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut
     O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
    Copyright by Gastrona.pl 2000