
Składniki: (na 6 porcji)
- Ciasto filo 1 opakowanie
- Polędwica wołowa 0,6 kg
- Suszone pomidory 1 słoik
- Czosnek świeży 1 szt.
- Bazylia świeża pęczek
- Oliwki czarne słoik
- Ocet balsamiczny 300 ml
- Mięta świeża pęczek
|
Świeży szpinak 30 g
Pieprz, sól
Przyprawa Winiary
Jarzynka Winiary
Majeranek w proszku
Olej 1 l
Sałata czerwona karbowana 1 szt.
|
Sposób przyrządzenia:
Z polędwicy wołowej wykroić po dwa duże cienkie plastry na porcje. Suszone pomidory, oliwki, czosnek, bazylię, sól, pieprz, jarzynkę, przyprawę do sałatek i majeranek zmiksować na "Tapenade".
Na foli spożywczej układamy plastry polędwicy a na środek dużą łyżkę "Tapenady". Zawijamy w kulkę i wkładamy na chwile do zamrażarki. Ciasto filo zwijamy w rulon i kroimy na paski grubości ok. 0,5 cm. Szpinak blanszujemy.
Kulki z polędwicy obtaczamy w paskach z ciasta filo. Smażymy je na głębokim tłuszczu. Do ciepłego pieca wkładamy na 5 minut kulki. W tym czasie redukujemy ocet balsamiczny, dodajemy do tego liście mięty i sól. Na tłuszcz ze smażenia ciasta filo, wkładamy listki szpinaku na ok. 2 minuty.

Przygotowali: Magdalena Jaworska i Konrad Kiepurski - Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Warszawie Nauczyciel: Anna Chylińska
Więcej receptur w serwisie "Mistrz Poleca"
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.
|