Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
04.05.2025
niedziela
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Grill Kamado
expondo
Artykuły spożywcze
Pizzola
Debic
Cukiernia M&K
Barry Callebaut
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Mistrz poleca - Przepisy
Kulki z polędwicy wołowej w cieście filo ze smażonym szpinakiem, podane z redukowanym sosem balsamicznym

Składniki: (na 6 porcji)

  • Ciasto filo 1 opakowanie
  • Polędwica wołowa 0,6 kg
  • Suszone pomidory 1 słoik
  • Czosnek świeży 1 szt.
  • Bazylia świeża pęczek
  • Oliwki czarne słoik
  • Ocet balsamiczny 300 ml
  • Mięta świeża pęczek
  • Świeży szpinak 30 g
  • Pieprz, sól
  • Przyprawa Winiary
  • Jarzynka Winiary
  • Majeranek w proszku
  • Olej 1 l
  • Sałata czerwona karbowana 1 szt.

  • Sposób przyrządzenia:

    Z polędwicy wołowej wykroić po dwa duże cienkie plastry na porcje. Suszone pomidory, oliwki, czosnek, bazylię, sól, pieprz, jarzynkę, przyprawę do sałatek i majeranek zmiksować na "Tapenade".

    Na foli spożywczej układamy plastry polędwicy a na środek dużą łyżkę "Tapenady". Zawijamy w kulkę i wkładamy na chwile do zamrażarki. Ciasto filo zwijamy w rulon i kroimy na paski grubości ok. 0,5 cm. Szpinak blanszujemy.

    Kulki z polędwicy obtaczamy w paskach z ciasta filo. Smażymy je na głębokim tłuszczu. Do ciepłego pieca wkładamy na 5 minut kulki. W tym czasie redukujemy ocet balsamiczny, dodajemy do tego liście mięty i sól. Na tłuszcz ze smażenia ciasta filo, wkładamy listki szpinaku na ok. 2 minuty.



    Przygotowali: Magdalena Jaworska i Konrad Kiepurski - Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Warszawie
    Nauczyciel: Anna Chylińska







    Więcej receptur w serwisie "Mistrz Poleca"


    Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.

     


     Wersja do druku         Poleć znajomym

    Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
    Zapoznaj się z regulaminem.


    KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robvita Robot - Coupe Rational LabelFresh Cukiernia M&K Debic Barry Callebaut iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Gastromix Heinz Polska Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut
     O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
    Copyright by Gastrona.pl 2000