
Składniki: (na 6 porcji)
- Pierś z kurczaka 0,7 kg
- Marchewka świeża 2 szt.
- Liście świeżego szpinaku ok. 60 dag
- Majonez dekoracyjny Winiary 250 ml
- Natka pietruszki pęczek
- Koperek pęczek
- Suszone pomidory w oleju słoik
- Burak duży 1 szt.
- Tortille 4 szt.
- Sałata czerwona karbowana 1 szt.
- Kwiaty fasoli w zalewie octowej słoik
- Mozzarella 20 dag
|
Sałata masłowa 1 szt.
Sos Bananowy "Crazy Chef's" 1 słoik
Kiełki
Sól, pieprz
Czosnek granulowany
Pieprz cytrynowy
Papryka słodka w proszku
Natka pietruszki w proszku
Jarzynka Premium Plus
Rosół drobiowy Winiary 25 g.
Cytryna 1 szt.
|
Sposób przyrządzenia:
Marynatę podgrzewamy i wkładamy do niej piersi z kurczaka. Szpinak blanszujemy. Wyjmujemy z marynaty i rozbijamy na cienki płat. Posypujemy od środka solą i pieprzem.
Przygotowujemy dip: mieszamy posiekaną natkę pietruszki i koperek z majonezem, pokrojonymi drobno suszonymi pomidorami. Wszystko przyprawiamy do smaku granulowanym czosnkiem, pieprzem, solą i jarzynką Winiary. Tak przygotowanym dipem smarujemy piersi z kurczaka. Obkładamy je zblanszowanymi liśćmi szpinaku, a na środku każdego płatu kładziemy ugotowaną wcześniej marchewkę.
Wszystko zawijamy w folię spożywczą, a potem w aluminiową w kształt rolady. Tak przygotowane roladki pieczemy ok. 20 minut w 180° C. Po ostygnięciu kroimy je w średniej grubości plastry. Z każdej tortilli wycinamy dwa duże paski, które zawijamy tak, aby powstały "dzbaneczki". Pieczemy aż się zrumieni.
Buraka obieramy, kroimy na plastry grubości ok. 1 cm. Gotujemy w wodzie z dodatkiem rosołu drobiowego, czosnku, soli, pieprzy i soku z cytryny. Z mozzarelli wycinamy po 3 kulki na porcje. Jedną obtaczamy w papryce, drugą w natce pietruszki, a trzecia w pieprzu cytrynowym.

Przygotowali: Magdalena Jaworska i Konrad Kiepurski - Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Warszawie Nauczyciel: Anna Chylińska
Więcej receptur w serwisie "Mistrz Poleca"
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.
|