
Składniki: (na 6 porcji)
- Krewetki 16/20 Gambas 3 szt.
- Papryka czerwona 1 szt.
- Kiełki 50 g
- Oliwa z oliwek do smaku
- Pitaja 1 szt.
- Cytryna 1 szt.
- Czosnek do smaku
|
Sól, pieprz, Maggi Winiary, jarzynka, pieprz cayen, papryka słodka do smaku
Kawior wasabi 5 g
Sos balsamiczny figowy do smaku
Miód z kwiatów pomarańczy do smaku
Cebula do smaku
Wino białe półwytrawne do smaku
|
Sposób przyrządzenia:
Krewetki oczyścić, zamarynować w przyprawie Maggi, oliwie z oliwek, soku z cytryny i miodzie. Zagotować wodę i dodać przyprawę jarzynka Winiary, wsypać odmierzoną ilość ryżu.
Paprykę czerwoną sparzyć, obrać ze skóry, pokroić w paski, podsmażyć na maśle z odrobiną oliwy z oliwek. Dodać przyprawy sól, pieprz cayen oraz paprykę czerwoną słodką. Zamarynowane krewetki podsmażyć na maśle, na zeszklonej cebuli z czosnkiem oraz oliwie z oliwek. Dodać sól, pieprz, podsmażyć chwile i dodać wino białe.

Tomasz Kiełbasa i Andrzej Stabrawa – Hotel Liburnia - Cieszyn
Więcej receptur w serwisie "Mistrz Poleca"
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.
|